Tank Chimera - Historie a zajímavosti tanků 7.díl
i Zdroj: wargaming.net
Článek Tank Chimera - Historie a zajímavosti tanků 7.díl

Tank Chimera - Historie a zajímavosti tanků 7.díl

Kirukato

Kirukato

Dnes se podívame na britský odměnový střední tank osmé úrovně z kampaně s názvem Chimera. Popovídáme si o jeho historii a důvodu, proč byl tento tank vůbec koncipován.

Reklama

Chimera

Chimera začala v dubnu 1950 jako konstrukční cvičení ve Škole tankové techniky (STT), jehož cílem bylo navrhnout a vypracovat plány tanku schopného konkurovat sovětskému tanku IS-3. Sovětský tank IS-3 se poprvé objevil v početném zastoupení na berlínské přehlídce vítězství 7. září 1945 a britský tankový průmysl začal usilovně pracovat, aby přišel s novými a inovativními způsoby, jak se s tímto tankem vypořádat, protože se zdálo, že všechny britské konstrukce v té době relativně zastaraly.

Chimera
i Zdroj: wargaming.net
Chimera

Vývoj

Požadavky zněly jasně - porazit IS-3. Jednotlivé firmy, jako například Vickers a Leyland, začaly hledat způsoby, jak rychle namontovat 120mm děla na stávající korby, zatímco Chertsey a STT (Škola tankové techniky) se zabývaly dalšími nápady a konstrukčními cvičeními. Kurz se zabýval IS-3 a vyhodnocoval, co o něm věděl. Místo toho, aby se zaměřili na to, co je dobré, podívali se na to, co je špatné, a jak by se tyto problémy daly zlepšit u britského protivníka.

Problémy poukázaly na několik oblastí, zejména na opomenutí zdokonalení, nedostatečný komfort posádky, nízký poměr výkonu a hmotnosti a jeho omezený počet munice. Tým se pustil do návrhu, který by tyto problémy překonal a pokusil se vyrovnat jeho lepším stránkám. Tým si uvědomil, že k překonání nedostatků zjištěných u IS-3 by Chimera musela vážit 56 tun a mít čtyřčlennou posádku.

Chimera měla také splňovat stanovená konstrukční kritéria, která zahrnovala nízké nároky na údržbu, tj. rychlou opravu s minimálními náklady.

Chimera
i Zdroj: wargaming.net
Chimera
KV-7 Dvouhlavňový těžký tank - Historie a zajímavosti tanků 5.díl
i Zdroj: https://warspot.ru/5323-stalin-tanki-tri-stvola

KV-7 Dvouhlavňový těžký tank - Historie a zajímavosti tanků 5.díl

Dnes se podíváme na velmi zajímavý koncept sovětského dvouhlavňového tanku KV-7. Jaký byl jeho záměr a osud. A měl by ve…

Výzbroj

Bylo zvažováno několik typů výzbroje. Původně se uvažovalo o 120mm kanonu ADPS, který byl zavržen, protože bylo vypočteno, že pro dosažení 100% šance na průstřel IS-3 na 2000 metrů by střela musela letět rychlostí 1220 m/s, což nebylo možné dosáhnout u zbraně o velikosti a hmotnosti požadované pro Chiméru. Proto se rozhodli pro větší kanon navržený tak, aby jako primární munici střílel vysoce explozivní náboje HESH (High Explosive Squash Head) a jako sekundární náboje HE (High Explosive Anti-Tank) a HEAT (High Explosive Anti-Tank). HESH by netrpěl ztrátou výkonu na větší vzdálenost a zároveň by sloužil jako účinný sekundární náboj.

Ve World of Tanks Chimera tuto munici nepoužívá. Jako primární munice je AP, poté APCR a HE.

Množství náplně z plastické trhaviny a střely k překonání pancíře IS-3 bylo odhadnuto na 27,2 kg z děla ráže nejméně 5 palců (127 mm). Bylo doporučeno, aby zbraň byla namontována napevno, což znamená, že by neměla zpětný rázový mechanismus a byla by pevně namontována na věži, ale mohla by se stále pohybovat nahoru a dolů. Rovněž bylo třeba se vyhnout mantletu podobnému Centurionu.

Chimera
i Zdroj: wargaming.net
Chimera

Pancíř

Tloušťka pancíře se poměrně přesně shodovala s pancířem IS-3, alespoň na papíře. Konstruktéři odhadovali, že sovětská věž má vpředu tloušťku 200 mm, a tak měla mít Chimera odpovídající tloušťku 8 palců (203 mm). Nevěděli, jaká je boční strana věže IS-3, a proto zvolili u Chimery 3“ (76 mm). Tým Chimery odhadl, že IS-3 má 120 mm čelního pancíře pod úhlem 55°, nicméně zřejmě nevzal v úvahu sekundární úhel konstrukce se “štikovým nosem”, který dával zepředu účinnou tloušťku přes 200 mm za předpokladu, že korba byla obrácena ke střelci. V reakci na to měl čelní plát Chimery tloušťku 114 mm při úhlu 55°, což znamenalo 199 mm účinné ochrany.

Ve World of Tanks je tento tank jako střední, ale reálně byl navrhnut jako tank těžký.

Chimera
i Zdroj: wargaming.net
Chimera
Fake tanky 1.díl - Batignolles-Châtillon Bourrasque
i Zdroj: worldoftanks.eu/cs/news/specials/bourrasque-lt-432-amx-13-57-sale-oct23/

Fake tanky 1.díl - Batignolles-Châtillon Bourrasque

Další série článků bude o tancích, které fyzicky, a možná ani teoreticky, neexistovaly. Dnes to bude o nejoblíbenějšm tanku…

Motor a velikost

Další srovnání tým provedl v oblasti výkonu motoru. IS-3 považovali za nedostatečně výkonný s motorem o výkonu 520 koní a maximální rychlostí 40 km/h na silnici, a proto se rozhodli pro motor o výkonu 1 040 koní, který by mu poskytl přibližně 18 koní na tunu a maximální rychlost 50 km/h na silnici.

Ve hře World of Tanks je motor totožný, ale o výkonu pouze 900 koní.

Rozměrové srovnání Chimery a IS-3 bylo tak trochu plus mínus stejné. Chimera byla o něco kratší, ale také o něco širší. V měření výšky byly Chimera a IS-3 relativně vyrovnané. Chimera měla lepší depresi kanonu -10 stupňů oproti sovětským -3 stupňům.

Tank Chimera - Historie a zajímavosti tanků 7.díl
i Zdroj: wargaming.net

Konec vývoje

Ačkoli Chimera nebyla nikdy postavena, ale ukázala potřebu velkého 120mm nebo většího děla, jako je 127mm (5 palců). Ukázala také, že HESH se bude výrazně podílet i na ničení těchto sovětských tanků, což platilo až do sovětské adaptace a integrace pozdějšího kompozitního pancíře. Správně také předpokládali, že sovětské uspořádání je horší než konvenčnější systém, protože pozdější analýza ukořistěného IS-3 prokázala, že omezený prostor korby je stísněný a nepohodlný po jakoukoli delší dobu. 

V čem se konstruktéři zmýlili, byly výpočty pancíře. Nakonec Sověti nahradili IS-3 těžším tankem T-10 a později T-55 a T-62, které by bez problémů zničily Chiméru na stejnou vzdálenost.

Tank Chimera - Historie a zajímavosti tanků 7.díl
i Zdroj: wargaming.net
Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl
i Zdroj: https://weaponsystems.net/system/1109-Vickers+MBT

Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl

Na první tank, na který se podíváme bude nedávno vydaný britský tank desáté úrovně Vickers MBT Mk. 3 . Ti z Vás, kdo si ho…


 

Zdroj od historika Eda Francise

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama