Fake tanky 1.díl - Batignolles-Châtillon Bourrasque
i Zdroj: worldoftanks.eu/cs/news/specials/bourrasque-lt-432-amx-13-57-sale-oct23/
Článek Fake tanky 1.díl - Batignolles-Châtillon Bourrasque

Fake tanky 1.díl - Batignolles-Châtillon Bourrasque

Kirukato

Kirukato

Další série článků bude o tancích, které fyzicky, a možná ani teoreticky, neexistovaly. Dnes to bude o nejoblíbenějšm tanku ve hře WoT Batignolles-Châtillon Bourrasque

Reklama

V tomto prvním díle se podíváme na, dle statistik, nejoblíbenější tank ve hře World of Tanks. Jedná se o prémiový tank osmé úrovně Bourrasque, přezdívaný Burák. Možná by Vás zajímalo, jaký tento tank má vlastně historii. Jak to říct … jednoduše nemá. Proč? Dozvíte se v tomto dnešním článků. 

Hezké čtení.

Batignolles-Châtillon Bourrasque - Kde se vzal?


Od 30. do 50. let 20. století se francouzská společnost Batignolles-Châtillon se sídlem v Nantes na západním pobřeží Francie několikrát pokusila o konstrukci tanků pro francouzskou armádu. Ve 30. letech 20. století vyrobila prototyp lehkého pěchotního tanku a také lehký obojživelný tank DP2. Po skončení německé okupace Francie společnost opět vyrobila lehký tank, jehož výsledkem měl být AMX-13 - jednalo se o 12tunový Batignolles-Châtillon - a nakonec v 50. letech vytvořila prototyp lehkého středního tanku Batignolles-Châtillon 25tun.

Žádný z tanků Batignolles-Châtillon nebyl přijat do výzbroje žádné armády, ale zkušenosti získané v rámci projektu 25t, byly využity při vývoji tanku AMX-30. V posledních letech se však projektům společnosti Batignolles-Châtillon dostalo nové pozornosti díky zařazení tanků hry World of Tanks.

A teď to nejzajímavější, zájem Wargamingu o historickou přesnost vozidel Batignolles-Châtillon je však přinejmenším velmi nevýrazná a nepřesná, přičemž nejlepším příkladem je prémiový tank Bourrasque, který kombinuje skutečné prvky 12tunového projektu, jehož vývoj skončil v září 1951, s nepřesně vymodelovanou věží ze 70. let.

V prosinci 2019 byl na supertestovací servery společnosti Wargaming přidán nový prémiový francouzský tank. Tehdy byl uveden na trh pod názvem "Bat.-Châtillon mle. 54". Po několika drobných úpravách bylo toto vzhledově identické vozidlo v květnu 2020 přidáno na všechny servery pod novým názvem "Bat.-Châtillon Bourrasque". Tento tank je vybaven upravenou verzí věže GIAT TS90 používané na vozidlech, jako je ERC-90 Sagaie, namontovanou na korbě konkurenčního vozidla Batignolles-Châtillon, z něhož se měl stát projekt AMX-13.

Zajímavost - Označení 12T modèle 1954, které se zpočátku používalo, sice zdánlivě odpovídá systému označení francouzské armády, ale je naprosto ahistorické. Vývoj na Batignolles-Châtillon 12T po ukončení zkoušek v září 1951 nepokračoval a vzhledem k tomu, že projekt AMX byl nakonec přijat a stal se AMX-13, byl by další vývoj na korbě Batignolles-Châtillon zbytečný.

Batignolles-Châtillon 12t

Korba použitá pro model Batignolles-Châtillon Bourrasque od společnosti Wargaming byla převzata přímo z již existujícího modelu Bat-Chat 12t od Wargamingu. Je třeba poznamenat, že ačkoli byl vyroben prototyp 12t, neodpovídá tomu, který je přítomen ve WoT. Prototyp 12t používal čtyři velká silniční kola, dva vratné válce a odpružení torzní tyčí.

Korba ve World of Tanks naopak vychází z té, která existovala pouze na papíře, ačkoli byla projektována jak pro lehký tank, tak pro samohybné protiletadlové dělo. Tato korba používá sedm propletených pojezdových kol, a to způsobem, který prozrazuje značný německý vliv na první poválečné francouzské konstrukce. Přítomna je také napínací a hnací řetězová kola, ale nejsou zde žádné vratné kladky; typem použitého odpružení by nejspíše byly torzní tyče.

Na tento projekt trupu z přelomu 40. a 50. let se společnost Wargaming rozhodla namontovat naprosto nesouvisející věž GIAT TS90.

3D styl „Urgent Delivery“ pro Bat.-Châtillon Bourrasque
i Zdroj: https://wotexpress.info/news/wot/3d-stil-srochnaya-dostavka-dlya-bat-chtillon-bourr/

3D styl „Urgent Delivery“ pro Bat.-Châtillon Bourrasque

Povedený 3D maskovací styl pro oblíbený tank

Chyba v Metrixu

V historické konfiguraci TS90, kterou GIAT představil v roce 1977, se jedná o svařovanou dvoumístnou věž s ručně nabíjeným protitankovým kanónem ráže 90 mm. Tato poměrně lehká věž (2,5 tuny s municí, ale bez posádky) by teoreticky mohla být namontována na jakékoliv vozidlo, které by mohlo pojmout dostatečně velký věžový prstenec, a také vážit alespoň 7,5 tuny; v praxi se montuje na ERC-90 pro francouzskou armádu a export, VBC-90 pro francouzské četnictvo a Omán a na AMX-10, čímž vzniká AMX-10P PAC 90 pro export.

Sama o sobě by základní charakteristika věže TS90 pravděpodobně umožňovala její kompatibilitu s upravenou korbou Bat-Chat 12t, ale je značně, jak to jen říct, nehodící. Věž, stejně jako protitankový kanón CN 90F4, který je její hlavní výzbrojí, vznikly v 70. letech 20. století a využívají technologie, které v době vývoje 12t neexistovaly.

Zajímavost - Nenechte se zmást ohledně jména věže. Ve World of Tanks má Bourrasque věž jménem Panhard EBR-S 105, kterou také nese lehký tank na desáté úrovni Panhard EBR 105. Věž EBR-S 105 je zároveň TS90 od GIATu. Společnost Panhard nikdy věže navrhovala. Jen taková poznámka, EBR 105 je také vymyšlený tank, o kterém bude článek jindy. 
 

A zase ty věže…

Ve skutečnosti je TS90 dvoumístná věž s ručně nabíjeným 90mm kanónem. Wargaming však vyměnil věžový kanón 90 CN-90 F4 za starší, ale větší 105mm D.1504 nebo CN-105-57 - 105mm kanón, který se objevuje například na izraelském M-51 Sherman, AMX-13-105 nebo SK-105 Kürassier. Toto nové dělo je zásobováno autoloaderem na dva náboje, jehož typ se Wargaming nepostaral upřesnit. Dalo by se poznamenat, že ačkoli je tato zbraň ve srovnání s věží TS90 starší, stále by bylo nelogické, kdyby Wargaming ponechal označení "mle 1954", vzhledem k tomu, že byla poprvé představena v roce 1957.

Verze tanku TS90 od společnosti Wargaming se 105mm kanónem je viditelně prodloužená směrem dozadu, pravděpodobně po vzoru autoloaderu na 2 náboje, který je součástí hry. Ačkoli by velké prodloužení věže směrem dozadu bylo pravděpodobně dostatečně velké pro autoloader, větší závěr 105mm CN 105-57 ve srovnání s 90mm CN-90 F4 by pravděpodobně zmenšil prostor, který má posádka k dispozici. Historicky nejsou známy žádné projekty, jejichž cílem by byla montáž 105mm kanonu do věže TS90. Lehká vozidla současná s jeho vývojem obvykle používala třímístnou věž TK 105, která se objevila na AMX-10RC.

Konečný mišmaš

Stručně řečeno, Batignolles-Châtillon Bourrasque ve hře World of Tanks lze popsat jako taková všehochuť. Korba z přelomu 40. a 50. let s upravenou věží z konce 70. let, na níž je namontováno dělo z konce 50. let. Historičnost takové kombinace je nulová. Není známo, že by se někdy uvažovalo o společné věži a kanonu, a jejich montáž na korbu vozidla, o kterém se v době jejich vývoje již léta neuvažovalo. Lze tedy označit tank za nesmyslný (fake).

Batignolles-Châtillon Bourrasque ve hře World of Tanks

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama