Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl
i Zdroj: https://weaponsystems.net/system/1109-Vickers+MBT
Článek Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl

Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl

Kirukato

Kirukato

Na první tank, na který se podíváme bude nedávno vydaný britský tank desáté úrovně Vickers MBT Mk. 3 . Ti z Vás, kdo si ho vybrali a mají ho v garáži, by možná zajímalo co je to vlastně za stroj, koukneme se trošku do historie. A dokonce probereme novodobě menší spojitost s Českou republikou.

Reklama

Jsem rád, že se opět mohu podílet na tvorbě na WoT.cz pod vedením skvělých lidí z Grunex.com. Můj nick je Kirukato a možná si někdo vzpomene na samotné začátky. Byl jsem u zrodu tohoto webu a můj poslední článek byl v roce 2016. Utíká to jako voda.
Můžete zde ode mne očekávat nové články, konkrétně o historii a zajímavostech tanků, které jsou ve hře World of Tanks nové a momentálně velmi probírané.

Abyste měli představu, jak bude tento koncept vypadat. Prvně vždy uvidíte jednoduchý stručný popis tanku, poté pár technických dat, vozidla a pod., následovně vlastnosti (technické údaje budu psát v bodech, ať je to co nejlépe pochopitelné) a neposlední řadě využití. Vždy to bude jednoduché, stručné, nic složitého na čtení. Není záměr z toho udělat wikipedii. Tak jdeme na to. 

Vickers MBT Mk. 3

Vickers MBT je hlavní bojový tank britského původu. Byl vyvinut společností Vickers na počátku 60. let 20. století pro exportní účely. Tank Chieftain, který byl vyvinut pro britskou armádu, by byl pro export do Asie a Afriky příliš těžký a příliš nákladný. Vickers MBT (Mk. 1) byl vyvinut jako levný tank a využívá různé komponenty konstrukcí Centurion a Chieftain.
 

Vlastnosti

  • Původ - Spojené království  (vývoj Vickers)
  • Typ - Hlavní bojový tank
  • Zařazení do služby - 1965
  • Vývoj - Začátek 60. let
  • Výroba - 1964 - 1995
  • Výrobce  - Spojené království - Vickers
                    - Indie - Avadi
  • Jednotkové náklady - 1,6 milionu dolarů 
  • Počet vyrobených kusů - Asi 2 500 kusů
  • Označení - Vijayanta (česky Vítěz) | Indická služba
                     - Al Jahra  | Kuvajtská služba
                     (podle města v Kuvajtu, tanky byly jednotce Al Jahra Force)
  • Uživatelé  - Indie
                      - Kuvajt
                      - Nigérie
                      - Keňa
Sestavte Vickers MBT Mk. 3: Kombinace snipera a pistolníka!
i Zdroj: https://rykoszet.info/2024/07/22/zlozcie-vickers-mbt-mk-3-polaczenie-snajpera-i-rewolwerowca/

Sestavte Vickers MBT Mk. 3: Kombinace snipera a pistolníka!

Od 25. července 2024 do 28. července 2024 si můžete postavit zcela nový britský střední tank Tier X

Mobilita


Vickers MBT má konvenční uspořádání. Řidič sedí vpředu. Věž je umístěna uprostřed a sedí v ní velitel, střelec a nabíječ. Motor a hnací ústrojí jsou umístěny vzadu. Maximální rychlost je poměrně omezená a pohybuje se pod 50 km/h. Pásový podvozek a přiměřený poměr výkonu a hmotnosti zajišťují dobrou průchodnost terénem. Model Mk 1 používá vícepalivový motor o výkonu 650 k, zatímco Mk 3 používá přeplňovaný vznětový motor o výkonu 720 koní. Tank byl vybaven některými dalšími komponenty Chieftaina, který se tehdy teprve začal vyrábět v Royal Ordnance Factory v Leedsu a Vickers v Elswicku. Mezi tyto komponenty patřil motor Leyland L60, převodovka TN12, brzdy, řízení a 12,7 mm koaxiální kulomet.

Zajímavost - Ve hře je sice originální motor DETROIT DIESEL 12V-71T, ale o výkonu 850 koní... ten správný výkon je viz výše, tedy 720 koní.

Palebná síla


Hlavní výzbrojí tanku Vickers MBT je 105mm kanon L7A1. Osvědčený kanon L7A1 poskytuje dobrou přesnost. Jako koaxiální zbraň je instalován kulomet ráže 7,62 mm a při střelbě z hlavního kanonu pomáhá 12,7mm dálkoměrný kulomet. Na střeše věže je namontován další 7,62mm kulomet pro protiletadlové použití.

Toto dělo L7 různých modifikacích používaly také tanky jako jsou Leopard 1, M48 Patton, Charioteer nebo Strv 103.

Ochrana


Na hlavní bojový tank má Vickers MBT slabou pancéřovou ochranu. Ocelový pancíř má tloušťku až 80 mm na čele věže, 60 až 80 mm na čele korby a 20 až 40 mm na bocích korby. To poskytuje posádce ochranu před střelbou z ručních zbraní a střepinami granátů po celém obvodu a slabým protipancéřovým střelám.

Vickers MBT Mk. 3 - Historie a zajímavosti tanků 1.díl
i Zdroj: https://weaponsystems.net/system/1109-Vickers+MBT


Verze


Vickers Mk. 2 (1968)

  • Vylepšena velitelská kopule. Uspořádání pro montáž čtyř drátově naváděných protitankových střel Swingfire (zamýšleno jako reakce na zbraně s delším dosahem)
  • Nikdy nebyl v produkci. Vznikly pouze plány a makety


Vylepšená verze Mk. 3 (1975)

  • Vickers Mk 3 je výrazně vylepšená verze tanku Vickers MBT
  • Byl představen pro exportní trh (viz odstavec dále)
  • Liší se hlavně tím, že má věž s dobře tvarovaným litým čelem. Má také tvarovaný plášť zbraně, který je lépe tvarován z hlediska odolnosti vůči projektilům prorážejícím pancíř
  • Lepší deprese děla z -7 na -10 stupňů
  • Zvýšení počtu munice z 44 na 55 kusů
     

Vickers Mk. 4 (Valiant) 

  • V roce 1977 Vickers vyrobil design vozidla s kompozitním pancířem s bojovou hmotností 43 tun

Vickers Mk. 7

  • Je osazen věží z Mk. 4 Valiant třetí generace namontované na podvozku dodávaném společností Krauss-Maffei, který je v prototypu v podstatě stejný jako Leopard 2 MBT.
  • Tank měl digitální systém řízení palby Marconi, panoramatický zaměřovač SFIM a termovizní kameru Philips 2. generace. 
  • Mark 7 má tři funkce, které snižují šanci, že bude detekován nočními mířidly a jinými zařízeními pro snímání tepla. Toto je vrstva infračervené reflexní barvy; smíchání horkých výfukových plynů s chladicím vzduchem pro odvod; a nový design termokrytu

Protiletadlový tank Vickers

  • Vybavený věží Marksman a samohybnou 155mm houfnicí

Vickers ARRV

  • Obrněné opravárenské a vyprošťovací vozidlo Vickers je založeno na podvozku Vickers MBT Mk 3. Místo věže má pancéřovou nástavbu, výkonný naviják a jeřáb

Vickers AVLB

  • Obrněný mostní tank Vickers je založen na podvozku Vickers MBT. Místo věže nese jednodílný 13m most MLC 60/70, který může spouštět a vytahovat pomocí vpředu namontovaného rámu. Během spouštění a vyprošťování se rám opírá o zem
Historický 3D styl "Maximální konfigurace"
i Zdroj: https://wotexpress.info/news/wot/sobytiya/konstruktorskoe-byuro/istorichnyy-3d-stil-maksimalnaya-komplektatsiya-dl/

Historický 3D styl "Maximální konfigurace"

Maskovací sada pro tank Vickers MBT Mk. 3 ve hře World of Tanks

Zajímavost

Nigérie získala v roce 2014-15 směs T-72A , T-72AV , T-72M1 a T-72B z Maďarska, Česka a Ukrajiny během začátku teroristického povstání. Model T-72M1 byl získán z České republiky v roce 2015. Podle Military Africa byly prostřednictvím české společnosti Excalibur Army prodány maďarské T-72A a české T-72M1 do Nigérie. Šestnáct tanků T-72M1, obrněných bojových vozidel pěchoty BMP a raketometů bylo odesláno do Nigérie na palubě obrovské ukrajinské nákladní lodi An-225 Mriya, která byla koncem února 2022 zničena ve svém hangáru ruskými útočníky.  Nicméně, podle Defense News Nigeria se britský tank Vickers Mk.3 Eagle získaný před více než 30 lety ukázal jako mnohem spolehlivější tank na bojišti s menším počtem poruch než tanky T-72 získané v roce 2014- 2015.

Využití

 

V roce 1968 Kuvajt objednal 70 tanků Vickers MBT Mk 1, které byly dodávány v letech 1970 až 1972. 

V roce 1977 Keňa objednala 38 Vickers MBT Mk 3 plus tři vyprošťovací obrněná vozidla Vickers ARRV. Byly dodány v roce 1980. Druhá objednávka byla podána v roce 1978 na dalších 38 MBT a čtyři ARRV. Všechny byly dodány v roce 1982.

V roce 1981 Nigérie objednala 36 MBT plus pět ARRV a šest Vickers AVLB mostních verzí. V roce 1990 obdržel Vickers další objednávku z Nigérie, která byla provedena v roce 1991. 

Závěr

Budu moc rád za jakoukoli odezvu a doufám, že se Vám tento styl článku líbí.
Kirukato

Zde můžete vidět tanky Vickers Mk3 Eagle v keňské armádě 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama