Článek M60 „Pancíř s hvězdami“

M60 „Pancíř s hvězdami“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

16. 1. 2024 13:00

Tanky M60 se staly pro nadšence synonymem pro vyvrcholení konceptu MBT za studené války. Velice zjednodušeně řečeno šlo o modernizovaný M48 ale to je skutečně velmi zjednodušeně řečeno. Tanky M60 jsou v modernizované podobě ve službě mnoha zemí a například spojené státy je stále mají v rezervním skladu připravené na reaktivaci.

Reklama

Ve hře je možné pořídit jej za 15000 bonů. M60 je americký střední tank tieru X. Nejvíce je přirovnáván ke stroji leopard, ale narozdíl od něj má lepší munici a trochu více pancíře. Průměrně poškození 390 hp společně s nabíjením 8.44 vteřin dávají tanku konečné dpm 2773 hp. V kombinaci s depresí 9 stupňů je tedy poměrně flexibilní. Základní munici tvoří APCR s penetrací 268 mm a rychlostí 1478 m/s. Druhý typ je jeden z hlavních důvodu proč je stroj natolik oblíbený, a to granáty HEAT s průbojností 350 mm a stále dobrou rychlostí 1173 m/s. Tanků nechybí ani HE granáty s poškozením 480 hp a průbojností 53 mm. Čas zaměření 1.53 sekund a rozpytl 0.32 na 100 metrů jsou srovnatelné právě s leopardem.

Mobilita je na střední tank dobrá. Maximální rychlost 60 km/h a výkon 20.53 koní na tunu dávají tanku možnost rychle menit pozici a provádět obchvaty nepřátel.

Pancíř je sice lepší než leopard, ale také se nejedná o dobře pancéřovaný stroj. Na věži je sice 254 mm zepředu, avšak na tanku je umístěna velká kupole pro velitele a tu není těžké trefit. Na korbě je to pak 93.2 mm zepředu.

M60 se hraje velmi obdobným způsobem jako leopard. Lze jej hrát jako odstřelovače, ale je nutnost myslet na slabé maskování. Druhým způsobem je hra na blízkou až střední vzdálenost, kde lze naplno využít skvělých HEATů i dela jako takového.

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Na radistu si zároveň hraje i nabíječ a tak bych doporučil tyto schopnosti:

VelitelBratři ve zbraniPrůzkumMaskováníOpravy
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníIntuice

Opravy jsou potřeba pro všechny členy posádky.

Vybavení je čistě na uživateli. Na internetu lze nalézt ohromné množství kombinací, ale já osobně využívám ventilaci, nabiják a vylepšené míření. Spousta hráčů dává přednost kalení, turbodmychadlu a nebo vertikálnímu stabilizátoru. Každému zkrátka sedí něco jiného.

Celkově je M60 výborným strojem, ale je těžkým na hraní. Méně zkušení hráči budou mít problém s kupolí. Navíc je poměrně rozšířený argument, že je M60 horší leopard, ale myslím že to si musí každý zhodnotit sám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama