Článek Kampfpanzer 07 RH „Kulomet na pásech“

Kampfpanzer 07 RH „Kulomet na pásech“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

21. 11. 2023 12:00

Kpz 07 RH vznikal jako součást vývoje nového německého MBT (hlavní bitevní tank) ve spolupráci s Američany. Hlavním byl stroj nazvaný MBT-70, ale kvůli rozdílným potřebám obou armád byl nakonec vývojový tým rozpuštěn a německá konstrukční kancelář vytvořila stroj dnes známý jako leopard 1. Společně s ním ale vyvinula stroj docela odlišný. Používal téměř stejný podvozek, ale jiný pohonný agregát. Dalším poměrně nezvyklým prvkem byla oscilační věž, která měla stroji zajistit k palbě mnohonásobně větší stabilitu. Celý koncept byl pojatý jako lehčí průzkumný obrněnec, avšak po dokončení testů byl označen za nevyhovující.

Reklama

Ve hře se tak naštěstí nestalo. Stroj pod označením Kpz 07 RH je známý především rychlostí palby a svým poškozením za minutu. Kampfpanzer je německý střední tank VIII tieru. Poškození na výstřel se pohybuje pouze na hodnotách okolo 200 hp. Výměnou za alfu má ale stroj skutečně nízkou dobu nabíjení. Konkrétně necelých 4.8 vteřin. To lze samozřejmě ještě podpořit hydraulickým nabijákem, směrnicí a čokoládou. Průměrná penetrace na základní minuci AP je 205 mm. Rychlost těchto střel je 962 m/s. Prémiovou munici tvoří střely typu HEAT s průbojností 255 mm a rychlostí 870 m/s. Čím ale Kampfpanzer zazáří jsou jeho HE střely. Ty mají poškození 320 hp na výstřel a průbojnost 90 mm. V kombinaci s těmito parametry, rychlostí 853 m/s a krátkou dobou nabíjení, je tank skutečným postrachem slabě pancéřovaných strojů. Zatímco poškození za minutu, s běžnou municí, dosahuje 2 503 hp poškození za minutu, s výbušnou municí HE je to 4 005 ho za minutu. Stroj má také dobré parametry děla. Disperze na 100 metrů je 0.34 a čas zaměření 1.44 vteřin. Dobré jsou i disperze z pohybu. Při pohybu celého stroje je to 0.14 a při otáčení věže 0.10. Věž se zároveň otáčí 20 stupňů za vteřinu, poskytujíce 9 stupňů deprese.

Čím už Kampfpanzer nedisponuje je pancíř. I když věž příležitostně nějakou střelu odrazí, nejedná se o pravidlo a je lepší neriskovat. Hodnoty na věži se zepředu pohybují na 80 mm a z boku na 60 mm. Na korbě je to 115 mm zepředu a 75 mm z boku. 

Mobilita je narozdíl od pancíře silným aspektem vozidla. Kampfpanzer dosahuje maximální rychlosti 65 km/h a rychlosti couvání 25 km/h. Motor má celkem 700 koní a tak je výkon 23.33 koní na tunu. Ve spojení s rychlostí otáčení korby 57.36 stupňů za vteřinu je tento stroj velice mobilním štváčem, který nemá problém stíhat většinu ostatních strojů.

U tohoto Němce je tedy klíčové pracovat s mobilitou a kadencí. Dalším výborným aspektem, který ovlivňuje styl hraní, je dohled 390 metrů, který je se správnou konfigurací možné zvednout nad 500 metrů. Efektivním způsobem boje je tedy udržovat si odstup od těžkých a lépe pancéřovaných strojů a naopak bojovat na bližší vzdálenost proti lehkým tankům a strojům, které je možné probíjet HE municí. Hráč ale nesmí zapomenout na vlastní hodnoty pancíře. Příliš agresivní styl hry stroji rozhodně neprospívá.

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Velitel zastává taky funkci radisty. Na stroj tedy doporučuji tyto schopnosti:

Velitel/radistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníOpravy

Později bych doporučil udělat Opravy na všech členech posádky a na řidiči Profíka pro ještě lepší jízdní vlastnosti.

Už jsem zmínil správné vybavení. Já osobně hraji s ventilací, hydraulickým nabijákem a skládanou optikou (v kombinaci se zmíněnou čokoládou a směrnici dohromady se schopnostmi). Jedná se asi o nejčastěji hraný setup ale lze jej vyměnit i za vylepšené míření, turbodmychadlo a kalení.

Stroj se na bojišti rozhodně neztratí a tak jej mohu doporučit. Musím ale varovat, že stroj je trochu náročnější na hraní a tak jej nedoporučuji novějším hráčům. Stroj si vychvalují i streameři a pro klanové hraní se využívá díky mobilitě s dohledem. Přece jenom, docela potěší probít tank střelou HE.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama