Článek 122 TM „Rudý drak z Orientu“

122 TM „Rudý drak z Orientu“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

3. 11. 2023 11:00

Od doby kdy nám do hry přibyl tento stroj již uplynula nějaká doba. Všichni jsme si již zvykli na jeho přítomnost a jeho klady i zápory. Chceme-li krátce shrnout jeho historii, musíme se vrátit do Číny v přelomu 60. a 70 let. Doznívají poslední výstřely Čínsko-Sovětského konfliktu, čímž označujeme sérii potyček na hranici Sovětského svazu a Čínské lidové republiky. Čínské velení tehdy čelilo problému v podobě nového tanku T-62, se kterým se tehdejší obrněné síly lidové armády mohly jen těžko měřit. Doteď používané tanky Type 59 zastarávali a tak byl koncernu Luoyang zadán úkol vytvořit hlavní bitevní tank nové generace. Po více než půl dekádě vývojů a prací se však projevily neopravitelné nedostatky stroje a tak byl celý projekt ukončen a stávající stroje ve službě nahrazeny.

Reklama

Teď už se dostáváme k samotné hře. 122 TM je vyzbrojen 122mm dělem s průměrným poškozením 400 hp. I když je toto poškození vysoké, je vykompenzováno dlouhým nabíjením dosahujícím bez vybavení 16 a půl vteřin. DPM tohoto stroje je tedy pouze 1371 v základu. V ostatních parametrech ale dělo velice vyniká. Penetrace na základní munici, kterou tvoří střely APCR, dosahuje hodnoty 233mm s rychlostí 1368 m/s. Co se sekundární munice týče,jedná se o HEAT dosahující hodnot průbojnosti 299 mm za rychlosti 907 m/s. Tanku taktéž nechybí HE munice s poškozením 515 ale za cenu penetrace dosahující pouze 62 mm. Co tedy vlastně dělá tento stroj tak populárním? Jsou to parametry přesnosti. Na papíře má tank čas zaměření 2.3 sekundy a rozptyl 0.33 m. I když se to nemusí zdát je to zdatný ostrostřelec, který chyby neodpouští. I když bych ji nedoporučoval, tak střelba za pohybu může zasáhnout cíl na kratší a střední vzdálenosti. Nicméně s kapacitou munice pouhých 30 granátů to nedoporučuji. 

Stroj taktéž zaujme svými parametry pancéřování. Věž zepředu dosahuje hodnot 280-450 mm efektivního pancíře. Najdou se však i hodnoty vyšší. Tank zároveň disponuje depresí (úhel sklopení děla) -8 stupňů, čímž se stává účinným při hraní takzvaně „Hull-down“. Musím však vytknout dva poklopy na věži, jež jsou slabinou. Nejedná se o velké velitelské věže podobné americkým, ale pořád je jde (i když těžko) trefit. Hodnoty pancíře korby dosahují zepředu 205 mm na rovině a 260 mm v „hull-downu“, tudíž proti nižším tierům podrží, ale nespoléhal bych se na něj. Pancěřování z boku je na věži 140 mm a 80 mm na korbě. Sidescrape je tedy také možností. Dohled tanku dosahuje bez vybavení a posádky 370 m a tak je tedy 122 TM v tomto parametru spíše podprůměrný. 

Mobilitou stroj taktéž není závodník. Jeho výkon na tunu je 15.4 koní na tunu a maximální rychlost 50 km/h je dostačující. Bez vybavení se tank otáčí rychlostí 41 stupňů za sekundu. Poměrně dobrý pancíř je tedy vykoupen motorovými vlastnostmi.

Tank samotný se hraje spíše na střední vzdálenosti. Vzhledem k dlouhé době nabíjení jste nesamostatní a ve většině bojů na blízko odsouzeni buď ke zničení, nebo ztrátě mnoha hp. Samozřejmě však není potřeba stát vedle stíhačů, ba naopak. V případě spoluhráčů v první linii se mezi nimi lehce ztratíte a nepřítel bude vyhledávat měkčí cíle. Tank nejvíce zazáří na otevřených mapách, kde se prosadí jeho hodnota maskování téměř 16% bez vybavení. Taktéž výborně zazáří na konci hry, kdy již není tolik spoluhráčů ani nepřátel a tak si můžete vybírat cíle. 

Co se posádky týče, ta je složená z velitele, nabíječe, střelce a řidiče, přičemž roli radisty zastává nabíječ. Jako schopnosti bych doporučil:

VelitelBratři ve zbraniPrůzkumMaskování   Specialista
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskování   Kanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskování   Král bažin
Nabíječ/Radista   Bratři ve zbraniIntuiceMaskování   Prostorová představivost

Po dokončení těchto perků se taktéž hodí opravy a hašení. Vozit vylepšené potravinové dávky je sice dražší záležitost, nicméně si myslím že se vyplatí. Zároveň doporučuji vozit směrnici na nabíjení. Je samozřejmě povinností mít na vozidle kamufláž. 

Z vybavení je hned několik možností. Já osobně vozím Turbodmychadlo, Nabiják a Ventilaci. Spousta hráčů upřednostňuje vylepšené míření, kalení či vertikální stabilizátor. Možností i kombinací je tedy mnoho.

Tank samotný hodnotím jako příjemný. I když může být trochu náročnější na hraní a občas nudnější než jiné stroje, dokáže podržet a vydělávat množství kreditů. Tank kladně hodnotí i mnoho streamerů, poukazujíce u toho na dlouhé nabíjení. Při své ceně si tedy myslím že se jedná o dobrou investici, i když ke klanovému hraní jej téměř nevyužijete.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama