Článek 121B „MBT z orientu“

121B „MBT z orientu“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

11. 1. 2024 12:00

Když začala v Čínské lidové armádě dosluhovat kopie sovětského T-55, začaly zkoušky nového prototypu nazvaného 121. Po několika pohraničních střetech se svými sousedy padlo rozhodnutí přezbrojit několik kusů z prototypové série na 105 mm dělo. Kromě něj získaly stroje i lepší přední pancíř, infračervené světlomety a laserový dálkoměr. Nakonec se poznatky z vývoje a testování promítly do dalšího sériově vyráběného tanku Type 69. Zbylé prototypy byly společně s ostatními použity jako testovací cíle pro jaderné zbraně.

Reklama

I když dříve bylo možné 121B získat jen za klanové hraní, dnes je možné jej zakoupit za 15 000 bonů. 121B je čínský střední tank na X tieru, který se nápadně podobá sovětským středním tankům. Přestože se nemůže pochlubit příliš dobrou depresí (pouhých 5 stupňů), jde o jeden z nejlepších strojů na svém tieru. Čas zaměření 2.11 sekund a rozpytl 0.32 na 100 metrů jsou velmi příjemné. Základní munici jsou granáty APCR s penetrací 261 mm a rychlostí 1478 m/s. Sekundární munice typu HEAT má penetraci 350 mm s nižší rychlostí 1173 m/s. Nakonec jsou tu HE granáty s poškozením 480 hp a stále slušnou penetrací 105 mm. Vyplatí se tedy několik vozit. Čas nabíjení 7.77 vteřin dává stroji dobré poškození za minutu a to 3013 hp.

Pancíř je na střední tank také výborný. Přední plát na korbě má hodnotu 135 mm a přední část věže 275 mm. Navíc je plát skosený a věž zaoblená a tak je stroj schopný mnoho střel odrazit.

Mobilitou se 121B také může docela pochlubit. Maximální rychlost 55 km/h s výkonem 700 koní (tedy 17.5 koní na tunu) mu dává schopnost rychle měnit pozice. Rychlost otáčení korby je 52.15 stupňů za vteřinu.

121B lze hrát vícero způsoby, přičemž dokáže těžit jak z agresivního boje na blízko, tak z přesné palby na střední vzdálenost. Díky věži je schopen v hull-down pozicích nadělat paseku a je často užíván při klanovém hraní jako dvojník obj. 140.

Posádka se skládá ze čtyř členů. Velitel, řidič, střelec a nabíječ. Kromě nabíjení obsluhuje vysílačku (pozici radisty) nabíječ. Schopnosti se hodí tyto:

VelitelBratři ve zbraniPrůzkumMaskováníOpravy
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
Nabíječ/RadistaBratři ve zbraniIntuiceMaskováníProstorová představivost

Postupně je dobré mít opravy na každém členu posádky. To stejné platí o hašení, aby bylo beze strachu možné vyměnit hasící spotřební vybavení za jídlo.

Z vybavení se užívá široká škála podle stylu hry. Pro agresivní hráče je dobré kalení, nabiják a vertikální stabilizátor. Pro pasivnější zase vyměnit kalení za ventilaci a stabilizátor za vylepšené míření. Na některé mapy se může hodit i turbodmychadlo.

121B je pro mě osobně nejlepší střední tank X tieru. Má skvělé vyvážení všech vlastností a ještě k tomu úžasnou munici. I když je cena 15 000 bonů hodně, je to investice které nebude hráč litovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama