Článek VK 28.01 MIT 10,5 CM L/28 „Mini KV-2“

VK 28.01 MIT 10,5 CM L/28 „Mini KV-2“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

28. 2. 2024 10:00

Po začátku operace Barbarossa došlo velmi brzo generalitě Wehrmachtu že dosavadní lehké tanky nebudou již stačit. Společnost Krupp tedy přišla s několika návrhy, jak by mohl nový lehký tank vypadat. Jedním z nich bylo i VK 28.01 osazené 10.5 cm houfnicí. Projekt nakonec nepřekročil vývoj dále, než na papír.

Reklama

My jsme se ale stroje dočkali jako odměnového stroje za roky služby (stáří účtu). VK 28.01 je německý lehký tank na VI tieru. Asi největším lákadlem je právě houfnice, schopná udělit poškození v výši 350 hp. Dělo nabíjí v základu 8.63 sekund a díky tomu má tank poškození za minutu 2433 hp. Co už ale nepotěší, je chování děla. Nejen ža čas zaměření činí 2.21 vteřin, ale rozptyl na 100 metrů je 0.53! Při střelbě na střední (někdy i blízkou) vzdálenost létají střely víceméně náhodně. Základní munice je AP s penetrací 64 mm a rychlostí jen 470 m/s. Druhou jsou HEATy s penetrací 104 mm a rychlostí 376 m/s. Poslední jsou střely HE s alfou 410 hp, rychlostí 470 m/s a průbojností 53 mm. Tyto nízké hodnoty penetrace jsou velkou překážkou, zejména proti vyšším tierům. Deprese je alespoň příjemných 10 stupňů.

Pancíř bychom hledali jen těžko. Nejvyšší hodnota je 50 mm zepředu jak na věži, tak na korbě. Probít tedy nemá problém nikdo, což vzhledem k faktu, že stroj je poměrně velký, není příliš dobré.

Mobilita je naopak excelentní. Maximální rychlost 64 km/h a rychlost otáčení skoro 48 stupňů za vteřinu dělají z tanku jeden z nejrychlejších strojů na svém tieru. Nabrat tuto rychlost netrvá dlouho i díky 700 koním, tedy 26 koním na tunu.

VK 28.01 je jakousi menší (možná i horší) verzí tanku KV-2. Na jednu stranu svede zblízka potrápit nejednoho slabě pancéřovaného protivníka, na stranu druhou je velkým a tak není nejlepším lehkým tankem. Dělo je velice nepřesné a střely létají extrémně pomalu. Dohled je sice 380 metrů, ale kvůli jen 14.25% maskování je těžké ho zužitkovat.

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe, řidiče a radisty. K trénování posádek se tedy moc nehodí. Je ale o to jednodušší získat pro posádku perky:

VelitelMaskováníPrůzkumBratři ve zbraniOpravy
StřelecMaskováníJemné mířeníBratři ve zbraniKanonýr
NabíječMaskováníIntuiceBratři ve zbraniOpravy
ŘidičMaskováníKlidná jízdaBratři ve zbraniKrál bažin
RadistaMaskováníProstorová představivostBratři ve zbraniOpravy

Opravy jsou vzhledem k velikosti vozidla nutností, ale lze je nahradit za kupříkladu bezpečné ukládání, nebo volání po pomstě.

Z vybavení je na odhalování nejvhodnější ventilace, nabiják a skládaná optika. Pokud jde o vybavení čistě pro poškození, pak je to místo optiky vertikální stabilizátor.

VK 28.01 je stroj, kterým nikdo nepohrdl hlavně protože byl zadarmo. I když má nejvyšší DPM ze všech lehkých tanků na svém tieru, je těžké ho dosáhnout. Zatímco hráči milující houfnice si jej zamilují, tak ti zbylí v něm zalíbení nenaleznou a bude se na něj v garáži jen prášit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama