Článek Type 63 „Moderní samuraj“

Type 63 „Moderní samuraj“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

11. 12. 2023 12:00

Když začínala japonská armáda od nuly, neobešla se bez nových strojů třídy MBT. Ze začátku tvořily tankovou výzbroj západní M24 Chaffe a Shermany M4A3E8. Když ale po válce v Koreji bylo jasné, že nebudou stačit a je nutné modernizovat, vznikly prototypy STA-1 a STA-2. Postupně byly vytvořeny ještě STA-3 a STA-4 než vznikl sériově vyráběný Type 61. Ve stejné době pracovala společnost Mitsubishi Heavy Industries na prototypu tanku uzpůsobeném k boji v náročném terénu a nesoucím silnější výzbroj než vyvíjený Type 61. V projektu se počítalo s použitím oscilační věže, automatického nabíjecího systému a hydropneumatického podvozku. Nakonec však nebyl projekt ani přes zájem japonské armády dokončen, protože se společnosti nepovedlo získat patent ani licenci na požadovanou věž.

Reklama

Ve hře jsme se stroje nicméně dočkali. Hlavním znakem je nová mechanika chladnutí děla. To má při vychlazení. které trvá 13.56 vteřin, rozptyl 0.27 na 100 metrů. Je tedy možnost vyměnit DPM za přesnost. Bez vychlazení je to totiž 0.36 na 100 metrů. Čas zaměření je 1.92 vteřin. Další důležitou mechanikou tohoto Japonce je deprese. Díky oscilační věži a hydropneumatickém podvozku je totiž hodnota 12 stupňů deprese. To dává stroji možnost hrát téměř každou hull-down pozici. Poškození na výstřel je ale jen 320 hp. V kombinaci s nabíjením 10.7 vteřin dává stroji DPM 1794 hp, za předpokladu, že nebude používat mechaniku vychladnutí děla. Stroj disponuje základní municí AP s průbojností  230 mm a na svůj typ dobrou rychlostí 1150 m/s. Sekundární munice jsou granáty HEAT s penetrací 290 mm a rychlostí 950 m/s. Posledním typem jsou HEčka s poškozením 400 hp, spolu s penetrací 53 mm. Stroj je vybaven zásobu 50 kusů munice.

Asi nejdůležitějším aspektem je ale pancíř. Věž tohoto stroje dominuje v hull-down pozicích. Pancíř věže zepředu činí 175 mm, ale efektivní hodnoty se pohybují v rozmezí od 280 mm do 300mm a výš. Co už ale chybí je pancíř na korbě. Ta má zepředu jen 80 mm a tank je tedy s odkrytou korbou snadným cílem. Pozitivem je, že věž nemá žádné weakspoty (tedy pokud nepotkáte tanky na vyšších tierech)

Mobilita je také na těžký tank dobrá. Tento stroj dosahuje maximální rychlosti 40 km/h a výkonu 16.5 koní na tunu. Celkem má tank 860 koní. Rychlost otáčení 35.46 stupňů za vteřinu také neurazí.

Type 63 se tedy hraje v pozicích, kde skryje korbu a využívá pancíř věže. Díky nízkému poškození na výstřel ale není velkým postrachem. Pokud je sám, často se stane že nepřítel vymění hp za poškození a vyrazí proti Typu. Spoléhat se jen na mechaniku také nejde, protože poté trpí DPM. Stroj se dá přirovnat asi nejvíce k tanku Lowe a EMIL 1951. EMIL je ve většině ohledů horší, ale má zásobník s větším potenciálem poškození. Lowe je zase pancéřovanější, ale má menší DPM. Type 63 je tedy jakousi kombinací těchto dvou strojů (i když spíše symbolicky).

Posádka je složená ze čtyř členů a to velitele, který je zároveň nabíječem, střelce, radisty a řidiče. Schopnosti jsem tedy rozložil mezi jednotlivé členy posádky takto:

Velitel/NabíječBratři ve zbraniPrůzkumOpravyIntuice
StřelecBratři ve zbraniJemné míření OpravyKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaOpravyKrál bažin
RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostOpravyHašení

Největší problém jsem měl asi s perky radisty. Většina strojů má radistu spojeného s velitelem, a tak je výběr spíše o preferencích. Po dokončení těchto není na škodu hašení, protože díky papírové korbě tank trpí na nádrž.

Jako vybavení používám Turbodmychadlo, Nabiják a Ventilaci. Místo ventilace lze použít i Kalení. Vybavení jako Vertikální stabilizátor nejsou díky nové mechanice nutné.

Na Type 63 jsem se těšil a určitě mě nezklamal. Občas je trochu těžší na hraní, hlavně na mapách, které postrádají hull-down pozice, ale i tak je stroj zábavným. Je velká škoda že poškození není 360 hp, jako tomu mělo být původně. Nicméně i s alfou 320 hp je stroj dobrým. Navíc máme konečně japonský prémiový těžký tank na VIII tieru, něco co spousta hráčů chtěla už dlouho. Teď jen počkat jak dopadne samotná nová linie těžkých tanků se stejnými mechanikami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama