Článek T77 „Hodný, zlý a podivný“

T77 „Hodný, zlý a podivný“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

30. 11. 2023 15:30

Nejenom v akci trade in ale i v prémiovém obchodě se objevil stroj T77. Když se v 50. letech na bojišti objevily sovětské tanky T-54, uvědomovalo si velení spojených států nutnost vyvinout stroj schopný mu konkurovat. Do oka padlo několik nadějných projektů, včetně toho s označením T69. Ten vznikal z tanku T42 a nesl 90 mm dělo. Započal tedy vývoj nový vycházející z prvků kombinujících tanky T69, T-54 a M48. Ten byl vyzbrojen výkonným 120 mm dělem. Později byl přidán do oscilační věže i samonabíjecí mechanismus podobný tomu z tanků T69 a AMX 13. Nakonec bylo vyrobeno několik věži a dokonce i podvozek, ale vývoj se tolik zpozdil že jej armáda odmítla a zůstal tak jen skvrnou v dějinách.

Reklama

Ve hře se stal také tak trochu skvrnou, ale spíše výkony. Tank T77 je americký prémiový tank na VIII tieru. Je nápadně podobný stroji T57 na X tieru. Rozdíl je ale v množství granátů v zásobníku. T77 má totiž pouze 3. Celý zásobník nabije za 38 vteřin. Intraclip je jeden z nejrychlejších na svém tieru a to 2 sekundy. Díky poškození na výstřel 360 hp je tedy schopný způsobit poškození 1080 ho v rámci několika málo sekund. Chování děla nemusí na papíře působit tak dobře, ale stroj je většinou schopný trefit dvě rány ze tří (tedy alespoň u mě). Disperze na 100 metrů je 0.35 a čas zaměření 2.59. Co je velmi dobrým aspektem je výběr munice. Základní jsou střely APCR s průbojností 232 mm a rychlostí 1143 m/s. Velmi dobrou je sekundární munice v podobě střel HEAT s penetrací 299 mm, ale rychlostí 850 m/s. Stroji nechybí ani HE munice s poškozením 460 ho a průbojností 60 mm. Deprese stroje je také příjemná, a to 8 stupňů.

Pancíř není zrovna silnou stránkou stroje. Riziku v podobě přímých střetů s nepřítelem. Pancíř věže je 152 mm zepředu a 70 mm z boku. Na korbě je zepředu 125 mm pancíře a z boku 76 mm.

V čem je naopak stroj lepší než většina ostatních, je mobilita. Díky výkonu 800 koní, tedy 16.3 koní na tunu získává stroj maximální rychlost 48 km/h. Rychlost otáčení korby je 31.29 stupňů za vteřinu.

Ve stylu hraní se od zásobníkových tanků na první pohled neliší. Přijet, využít celý zásobník a zmizet do bezpečí, kde může v klidu přebít. T77 má ale jen 3 rány, a tak je schopný toto vykonat podstatně rychleji než jiné stroje, ale bude také převíjet podstatně déle (i když má menší počet nábojů). Je tedy nutné před každou střelbou plánovat dopředu (budu mít kam odjet? Je kolem někdo, kdo mě bude chránit dokud nepřebiju?). 

Posádka se skládá ze čtyř členů. Pozici radisty zastává zároveň velitel. Kromě něj jsou ve stroji řidič, střelec a nabíječ. 

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostOpravyPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníOpravyKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaOpravyKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceOpravyZoufalství

To je samozřejmě pouze mé rozložení, jsou i další schopnosti jako Profík nebo hašení, kterým mohou dát jiní hráči přednost.

Vybavení jsem se rozhodl použít k posílení přesností děla, a tak jsem tedy použil Ventilaci, Vertikální stabilizátor a Vylepšené míření. Alternativou ale může být Kalení s Turbodmychadlem a Vylepšený otočný mechanismus.

Tank T77 určitě není nejlepší volbou z prémiových vozidel. Pokud však hledáte tank, se kterým můžete cvičit posádku na americkou linii těžkých tanků nebo jen pro vlastní zábavu, je T77 dobrou volbou. Občas je jen těžší překousnout skutečně dlouhou dobu nabíjení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama