Článek T-54 mod. 1 „Dosluhující stařeček“

T-54 mod. 1 „Dosluhující stařeček“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

24. 1. 2024 11:00

T-54 pod označením mod. 1 byl prototyp který měl vylepšit vlastnosti tanku T-44. Oproti němu měl silnější výzbroj i lepší pancéřování. Nicméně nikdy neprošel skrze zkoušky, protože byl viditelně na hranici svých možností.

Reklama

Ve hře se ale stal dříve velmi rozšířeným středním prémiovým tankem VIII tieru pod sovětskou vlajkou. Poškození na výstřel, které je jen 250 hp, není v dnešní době zrovna nejlepším. Stroj nabíjí 7.67 vteřin, díky čemu má DPM 1955 hp. Čas zaměření 2.11 a rozpytl na 100 metrů 0.35 je poměrně dobrý. V čem ale stroj docela zklame je munice. Základní munici tvoří granáty AP s penetrací jen 190 mm a rychlostí 895 m/s. Objektivně je to jeden z nejhorších parametrů na VIII tieru. Druhým typem jsou granáty APCR s penetrací 247 mm a rychlostí 1119 m/s. Posledním typem jsou HE s průbojností 50 mm a nárůstem poškození na 330 hp. Je tedy zcela jasné, že stroj se hraje přednostně s prémiovou municí. Jeho deprese 7 stupňů je průměrná.

Co se pancíře týče, snaží se stroj působit jako vyvážení mobility a pancéřování. Přední pancíř korby 120 mm je pod úhlem a tak vydrží rány základní municí od jiných středních tanků. Na věži je to pak 200 mm, ale i když občas nějakou ránu odrazí, není to pravidlem.

Maximální rychlost stroje je 44 km/h, což je vzhledem k hodnotám pancéřování trochu zklamání. V motoru je celkem 760 koní a jeho výkon je tedy 21.41 koní na tunu. Rychlost otáčení korby je 43.81 stupňů za vteřinu. 

T-54 mod. 1 je střední tank, který se nejvíce uplatní na střední až blízkou vzdálenost. Má poměrně krátkou dobu nabíjení, ale jeho poškození na výstřel ho táhne dolů. Nejlepší možností je tedy buď držet se v blízkosti spojenců a fungovat jako podpůrný stroj, nebo napadat nepřítele z boku a zezadu.

Uvnitř obrněnce je pak velitel, který je zároveň radistou, střelec, nabíječ a řidič.

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníBezpečné ukládání

Z vybavení jsem nejvíce uplatnil kombinaci nabijáku a ventilace. Doplnil jsem je vylepšeným míření nebo vertikálním stabilizátorem. Ventilaci by šla nahradit turbodmychadlem.

T-54 mod. 1 je skutečně starý stroj. Dá se s ním stále slušně hrát, ale jeho konkurenti v podobě T-44 100 nebo CS-52 lis jej překonávají. Jako by nestačila nízká alfa, tak základní munice je skutečně špatná a tak je hráč nucen častěji používat goldy (APCR). 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama