Článek T-103 „Sovětská želva“

T-103 „Sovětská želva“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

4. 12. 2023 10:00

Myšlenka tanku T-103 vznikla po sovětském debaklu za Zimní války. Vyvstala potřeba samohybné platformy schopné likvidovat opevnění a zároveň odolat nepřátelské palbě. Jako podvozek měl být použit ten z projektu těžkého tanku T-100. Platforma měla být osazená dělem ráže 130 mm, jež by dávalo stroji možnost vést palbu nejen na opevnění a obrněnce, ale i jako pobřežní baterie a samohybné dělostřelectvo schopné pálit nepřímou palbou. Kvůli vpádu německých vojsk byl ale projekt přerušen a později nebyl obnoven.

Reklama

Tank T-103 je prémiový sovětský stíhač VIII tieru. Možné je získat jej za 8000 bonů v herním obchodě. Je jedním ze tří stíhačů tanků (v bonovém obchodě) společně s Fochem 155 a M10 RBFM. Stroj zaujme svým podivným vzhledem, protože je vybaven věží osazenou hlavní výzbrojí a dalšími třemi menšími osazenými kulomety. T-103 je vlastně jakousi kombinací těžkého tanku a stíhače tanků. Průměrné poškození na výstřel je 440 při nabití každých 10,7 sekund. Poškození za minutu 2 458 hp je oproti většině ostatních stíhačů na svém tieru v průměru. Maximální stupeň deprese je 8 stupňů a rychlost otáčení věže 15,64 stupňů za vteřinu. Základní municí jsou granáty AP s penetrací 258 mm a rychlostí 870 m/s. Sekundární jsou také granáty AP, ale s penetrací 307 mm a stejnou rychlostí. Granáty typu HE mají poškození 580 hp a průbojnost 65 mm. Rozptyl na 100 metrů je 0.35 a čas zaměření 2.21 vteřin. Kvůli pomalejším střelám ke tedy těžší zasáhnout pohybující se cíl na větší vzdálenost.

V názvu zaznívá slovo želva. Důvodem je pancíř věže, který dosahuje 220 mm zepředu, ale protože je zaoblená pohybují se hodnoty až na 300 mm. Obrovskou slabinou je kulometná věžička na hlavní věži, která má pouze 60 mm. Korba má zepředu pancíř o hodnotě 100 mm, ale jsou zde dvě kulometné věžičky tak jako na hlavní věži.

Maximální rychlost je 40 km/h s výkonem 14.29 koní na tunu. Celkový počet koní je 900 a rychlost otáčení je 31.29 stupňů za vteřinu. Stroj má tedy blíže k sovětským těžkým tankům.

Oproti jiným stíhačům, jako jsou Skorpion či SU-130PM se stroj hraje více jako těžký tank. Je dobré spoléhat se na tvrdost věže a silné dělo. Rychlost střel a slabé maskování nedělá stroj vhodný k odstřelování přes celou mapu. Nedělejme z něj ale ani nezničitelnou bestii. Slabá korba a věžičky znamenají, že vás probijí i slabší stroje, a naopak vyšší tiery probíjí i skrze věž. T-103 je vlastně kombinací německého Skorpiona a těžkého tanku. Nesmí se zapomenout, že i když má stroj věž, otáčí se pomalu

Posádka je složená z pěti členů a to velitele (zároveň zastávající pozici radisty), střelce, řidiče a dvou nabíječů. Ze schopností doporučuji tyto:

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníProfík
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníZoufalství
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníBezpečné ukládání

Na řidiče se později hodí také král bažin a na nabíječe je to spíše dle preferencí.

Z vybavení bych doporučil Ventilaci, Nabiják a vylepšené míření, ale Turbodmychadlo či Kalení také nezní špatně. Místo kalení bych možná i zvážil experimentální Soupravu pro zvýšení odolnosti.

Tank T-103 je dobrou variantou pro free to play hráče a ty, kteří nechtějí papírového stíhače sedícího někde vzadu v keři. Stroj si vede spíše průměrně, hlavně kvůli rychlosti střel, ale rozhodně se nejedná o nejhorší stroj. Pokud se ale neštítíte do hry zainvestovat, jsou tu lepší volby než bonový T-103.


V článku jsou několikrát zmíněny Bony. Bony jsou specifická herní měna, kterou lze získat hraním. Bony se získávají skrze Battle Pass, hraní tanků tieru X a díky misím. Dalším způsobem jsou různé akce a eventy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama