Článek Rheinmetall Skorpion (G) „Německá legenda“

Rheinmetall Skorpion (G) „Německá legenda“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

18. 12. 2023 12:00

Jeden ze starších prémiových strojů a jeden z těch, co započaly éru „OP“ prémiových tanků. Takhle na Skorpion G (také variantu Rheinmetall) nahlíží spousta hráčů. Stále se jedná o jeden z nejhranějších strojů na VIII tieru a má velkou oblibu mezi hráči. Co se historie týče, šlo o jeden z mnoha pokusů namontovat silné protitankové dělo na samohybný pásový podvozek. Projekt s krycím názvem Skorpion od společnosti Rheinmetall byl ukončen 2. dubna 1943, pravděpodobně kvůli nedostatku potřebných děl i podvozků.

Reklama

Skorpion je prémiový německý stíhač tanků na VIII tieru. Jeho největší výhoda spočívá v plně otočné věži se 128 mm dělem, udělujícím poškození 490 hp. Doba nabíjení je 12.2 sekund a DPM je tedy 2409 hp. Čas zaměření 2 vteřiny a rozptyl 0.29 na 100 metrů dělá ze stroje ranaře, od kterého každý zásah pocítíte. Deprese je 7 stupňů, ale to není nijak zvlášť velkou překážkou. Standardní municí jsou granáty AP s penetrací 246 mm a rychlostí 920 m/s. Sekundárním typem jsou granáty APCR s průbojností 311 mm a rychlostí 1150 m/s. Stíhač si veze i granáty HE s poškozením 630 hp ale za cenu penetrace 65 mm. Celkem si s sebou veze zásobu 30 kusů granátů. Srážející je tak trochu i rychlost otáčení věže 18.77 stupňů za sekudnu.

U pancíře je celkem zbytečné se pozastavovat. Stroj vyměnil pancíř za mobilitu a tak je přední část korby pouhých 30 mm a na věži (respektive masce kanónu) ještě míň.

Naopak v rámci pohyblivosti stroj exceluje. Maximální rychlost je 60 km/h, což je velmi dobré. Motor má celkem 850 koní a výkon na tunu 22.23 koní. Společně s rychlostí otáčení korby 31.29 stupňů za vteřinu je velmi obratným. Společně s rychlostí couvání 20 km/h je tedy dobrým i na souboje na blízko.

Skorpion hraje každý hráč tak trochu jinak. Převážně jej uvidíte stát vzadu v úkrytu, kde naplno využívá potenciálu děla, ale hodnoty maskování 9.29% na místě, stroj v tomto stylu omezují. Někteří hráči, včetně mě, dávají přednost hraní na střední vzdálenost, kde lze využít vysoké mobility a hrát podobně jako některé střední tanky typu Lansen. Skorpion je často srovnáván se strojem SU-130 PM. Tedy ve zkratce, SU-130 má lepší maskování a vyšší poškození na výstřel. Skorpion je zase díky plně otočné věži flexibilnější společně s vyšším DPM a lepšími palebnými vlastnostmi. Porovnat je tedy lze jen těžko a tak je to spíše o osobních preferencích.

Posádka je složená ze čtyř členů a to velitele, který je zároveň nabíječem, střelce, radisty a řidiče. Schopnosti jsem tedy rozložil mezi jednotlivé členy posádky obdobně, jako u ostatních stíhačů:

Velitel/NabíječBratři ve zbraniPrůzkumMaskováníIntuice
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníProfík
RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníSpojař

Přiznávám že například spojař nemusí být ideálním, takže je klidně možné, že spousta hráčů dá přednost opravám, hašení a nebo volání po pomstě.

Z vybavení používám Vylepšené míření, Nabiják a Nízkohlučný výfukový systém, ale jsem si jist že ne každému by vyhovovalo. Místo Výfuku by mohla být vhodnější Skládaná optika. Někteří streameři používají Turbodmychadlo a Kalení.

Skorpion je jeden z nejlepších prémiových strojů a co se stíhačů týče, patří mezi jakési 3 nejhranější (společně s SU-130 PM a strv S1). Díky výbornému dělu dokáže majiteli vydělat množství kreditů ale nemusí být nejjednodušší na hraní. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama