Článek M4A1 FL 10 „Francouzský kříženec“

M4A1 FL 10 „Francouzský kříženec“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

8. 12. 2023 12:30

Doteď sem přibývaly pouze recenze na stroje VIII tieru. Ve hře je ale nezměrné množství zajímavých a populárních strojů, které se nachází i na jiných tierech. Proto se teď podíváme na M4A1 FL 10. Ten vznikl na egyptskou objednávku, protože stejně jako v mnoha dalších zemích, i zde bylo mnoho tanků Sherman. Kvůli levnosti, množství a dostupnosti součástek se tedy egyptská armáda rozhodla stroje modernizovat a nasadit společně s moderními tanky (jako byly tanky T-54). Společnost Batignolles-Châtillon nakonec přestavěla 50 tanků na variantu M4A1 FL 10. Zjednodušeně řečeno byla odstraněna původní věž a nahrazena věží tanku AMX 13 s osvědčeným 75 mm kanónem. I když jejich nasazení nedopadlo zrovna slavně, udržely se ve službě do 60. let. Zbylé funkční kusy zaslal Egypt Palestině, která je opakovaně nasadila v pásmu Gazy.

Reklama

Teď se vraťme nazpátek do hry. M4A1 FL 10 je prémiový střední tank VI tieru. Oproti ostatním prémiovým strojům na svém tieru je specifický zásobníkovým dělem. Dělo má ráži 75 mm. Zásobník dává stroji výhodu v mnoha situacích. Průměrné poškození je 135 hp, ale je kompezováno krátkým intraclipem 1.75 vteřin. Penetrace na základní munici je 148 mm při rychlosti střely 925 m/s. U prémiové munice se hodnota penetrace navýší na 186 mm a rychlost se zvýší na 1160 m/s. Oba typy střel jsou granáty typu AP. Na HE granátech se poškození zvedne na 175 hp, ale s penetrací jen38 mm. V rámci pár vteřin stroj dokáže udělit poškození 540 hp. Nabití celého zásobníku zabere 17,5 sekund. Parametry děla s časem zaměření 1.92 sekund a rozptyl 0.36 na 100 metrů jsou na zásobník dobré. Kapacitu munice tvoří 72 granátů. Poškození za minutu je 1424 hp. Deprese děla je 6 stupňů, což není zrovna ideální.

Pancéřování je slabší stránkou. Pancíř věže se pohybuje zepředu na 40 mm a z boku na 20 mm. Pancíř korby je 50.8 mm zepředu a boční 38.1 mm. Dohled stroje je 370 metrů.

Jízdní vlastnosti jsou na tom o poznání lépe. Maximální rychlost 48 km/h a výkon motoru 17.55 koní na tunu dávají tanku dobrou pohyblivost. Rychlost otáčení 44.85 stupňů za vteřinu je více než dostačující.

Je nutné vždy schovávat body výdrže. Stroj jich nemá na rozdávání a kvůli papírovému pancíři se musí mít na pozoru. Exceluje jako podpůrný stroj. Nejlepší strategií je objíždět nepřátele do zad, nebo počkat na jejich nabíjení a nasadit plný potenciál zásobníku.

Posádka je složena z velitele, střelce, řidiče a radisty, kdy roli nabíječe převzali všichni členové posádky kromě řidiče.

Velitel/NabíječBratři ve zbraniPrůzkumMaskováníIntuice
Střelec/NabíječBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníIntuice
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
Radista/NabíječBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníIntuice

Nešťastné rozložení posádky je dosti svazující, ale pokud nejste vyznavači Intuice, ani absenci nabíječe nepocítíte. Vybavení mohu doporučím pouze Ventilaci, Vylepšené míření a Skládanou optiku, ale Míření lze nahradit Vertikálním stabilizátorem.

Ve správných rukách se jedná o výborný stroj. I když je to střední tank, jeho velikost je občas slabinou. Bude-li možnost získat jej opět skrze Twitch dropy, jistě neuděláte chybu, ale stejně jako mnoho dalších je přehlížen kvůli nízkému tieru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama