Článek Lorraine 40 T „Papírový bojovník“

Lorraine 40 T „Papírový bojovník“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

13. 11. 2023 11:45

Lorraine 40 T je stroj, který je možné zakoupit za 8 000 bonů v herním obchodě. Jednalo se o pravidelný přírůstek do bonového shopu ale vyvolal mezi hráči smíšené reakce. Stroj vznikl ve Francii po zdrcující válce, která pošramotila francouzskou tankovou školu. Mělo jít o nový hlavní bojový tank pro francouzskou armádu, který nahradí směsici mnoha obrněných vozidel získaných v uplynulých letech. Tank byl vybaven experimentální oscilační věží a dělem ráže 100 mm. Slabé pancéřování měla kompenzovat mobilita a skosení pancíře do tvaru štiky. Další novinkou byla kola se vzduchem plněnými pneumatikami. To mělo zajistit stroji možnost pohybovat se bez pásů po silnici ve vyšších rychlostech, podobně jako sovětské tanky ve 30. letech. Nakonec bylo dokončeno několik prototypů, kdy testy proběhly úspěšně, ale armáda již neměla o tank zájem.

Reklama

Podívejme se ale na tank v herních parametrech. Lorraine 40 T je prémiový střední tank VIII tieru. Je vybaven dělem se zásobníkem na 4 granáty ráže 100 mm. Zásobník má potenciál udělit poškození v konečné hodnotě 1 200 hp (pochopitelně za předpokladu, že všechny střely zasáhnou a následně probijí cíl). Průměrné poškození je tedy 300 hp. Průbojnost základní munice tvořené typem AP je 232 mm, při rychlosti 1000 m/s. Druhým typem munice jsou střely APCR s průbojností 263 mm a rychlostí 1250 m/s. Stroj také disponuje municí HE, která má sice poškození 400 hp, avšak průbojnost pouhých 50 mm společně s rychlostí 1000 m/s, nedává příliš prostoru k využití. Samotné parametry děla také neoslní. Tank má mezi výstřely intraclip 2.5 vteřin a celý zásobník nabije za 35 sekund. To je i na zásobník poměrně dlouhá doba. Dělo má čas zaměření necelých 2.6 sekund a rozptyl 0.36 na 100 metrů. Jak jsem již zmínil, dělo má ráži 100 mm a stroj si veze zásobu 48 kusů granátů. Poškození za minutu je podprůměrných 1648 hp. 

Jak jsem již zmínil, pancéřování nikdy nebylo prioritou. Stroj je velice častým terčem HE střel a tudíž nebudí příliš strachu. Hodnota pancíře věže je 45 mm zepředu a 30 mm z boku. Na korbě se nachází 40 mm zepředu a 30 mm z boku stejně jako na věži. Zmínil jsem také štiku která měla částečně zvyšovat efektivní pancíř, ta však nedělá žádný rozdíl a zvedá efektivitu na hodnoty pouze v rozmezí 50 - 60 mm.

Čím naopak stroj zazáří, je mobilita. Stroj dosahuje maximální rychlosti 60 km/h a je tak schopen držet krok s tanky jako je Bourrasque či Kpz 07 RH. Výkon je téměř 22.5 koní na tunu a rychlost otáčení příjemných 37.24 stupňů za sekundu. Rychlost couvání je taktéž příjemných 23 km/h.

Proč tedy stroj vůbec hrát? Ve hře se nachází mnoho lepších a zábavnějších tanků jako již zmíněný Bourrasque. Lorraine je však k získání zcela zadarmo a to za 8 000 bonů. Tank je schopný vydělávat větší množství kreditů díky statusu prémiového vozidla. Stroj funguje nejlépe jako přepadové medko, či na střední vzdálenosti. Je nutné neustále myslet na dlouhé nabíjení, kdy jste snadnou kořistí pro nepřátelské stroje. Je tedy dobré zdržovat se v blízkosti dalších strojů, které vás mohou chránit po dobu nabíjení. Maskování stroje je dostačujících 13.22% stacionárně, tudíž lze hrát tank i jako odstřelující.

Posádka zahrnuje velitele, řidiče, střelce a řidiče. Funkci nabíječe zastává velitel a střelec. Nezapomeňme na radistu, kterého zastupuje taktéž velitel. Schopnosti je tedy nutné dobře rozložit:

Velitel/Nabíječ/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
Střelec/NabíječBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníProfík

Pochopitelně to není vše. Po dokončení těchto schopností není na škodu Intuice, Král bažin či Opravy. Co se týče vybavení, používám ventilaci, vylepšené míření a systém řízení palby 3. úrovně. Většina hráčů dá ale přednost vertikálnímu stabilizátoru nebo vylepšenému otočnému mechanismu.

Já osobně jsem si stroj oblíbil, ale všeobecně se jedná o spíše nepopulární stroj. Vlastnostmi se nejedná ani vzdáleně o meta tank. Dnes je už velmi zastaralý a potřeboval by dostat buff především v ohledu palebných vlastností. Spousta streamerů má pro stroj stále v garáži místo, ale řekl bych, že spíše kvůli starým dobrým časům, kterým bohužel pro tento stroj již odzvonilo.


V článku jsou několikrát zmíněny Bony. Bony jsou specifická herní měna, kterou lze získat hraním. Bony se získávají skrze Battle Pass, hraní tanků tieru X a díky misím. Dalším způsobem jsou různé akce a eventy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama