Článek Lansen C „(Ne)opancéřovaný Viking“

Lansen C „(Ne)opancéřovaný Viking“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

6. 1. 2024 11:00

Když si Švýcarsko všimlo poměrně povedeného stroje Stridsvagn 74, rozhodlo se, že levnější variantou než vývoj zcela nového stroje bude pořízení a modernizace již nějakého existujícího. Švýcarská armáda se tedy obrátila na společnost Landsverk. Ta umístila na již existující podvozek věž s 20 liberním dělem (kopií toho anglického). Když začaly testy prototypu, ztratila armáda zájem a rozhodla ve prospěch vývoje 30 tunového vozidla.

Reklama

Lansen C se tedy do hry dostal jako švédský prémiový střední tank. Zkušenější hráči si jej oblíbili a je často srovnáván s polským CS-52 LIS. Průměrné poškození 320 hp a nabíjením 8.82 sekund dává stroji poškození za minutu v hodnotě 2176 hp. Výborná je i deprese děla, která činí 10 stupňů. Čas zaměření 2.4 sekundy i rozptyl 0.36 na 100 metrů jsou horší, než u zmínného CS-52. Základní munice jsou granáty AP s penetrací 208 mm a rychlostí 930 m/s. Dále granáty APCR s průbojností 242 mm a rychlostí 1050 m/s. Lansen si veze i munici HE s poškozením 420 hp a penetrací 53 mm. 

Co ale tank postrádá je pancíř. Ten je na věži zepředu pouze 70 mm a na korbě 60 mm. Odražení střely je tedy spíše příležitostné, než běžné. To je ale vykompenzováno docela malou velikostí v porovnání s ostatními středními tanky.

Maximální rychlost stroje 50 km/h nezní jako formule, ale díky výkonu 28.39 koní na tunu je dosahuje této hodnoty velmi rychle. Celkově je Lansen velmi svižným co se pohybu týče. Rychlost otáčení korby 41.72 stupňů za vteřinu tomu jen napomáhá.

Díky slabému pancíři je Lansen skutečně náročným na hraní. Je potřeba dobře znát mapy a vhodné pozice pro danou situaci. I když parametry děla nepůsobí nejlépe, dokáže se při plném zaměření překvapivě dobře trefit. Díky mobilitě rychle mění pozici a se svou alfou uškodí každému stroji, který zasáhne.

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Radistou se stává velitel. Ze schopností bych doporučil tyhle:

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníBezpečné ukládání

Stroj však často trpí na poškozené moduly, a tak jsou opravy na posádce téměř nutností, stejně jako bezpečné ukládání na nabíječi. Požáru motoru jsem se překvapivě (a díky bohu) nikdy nedočkal

Z vybavení jsem nakonec využil Nabiják a Ventilaci s Vertikálním stabilizátorem. Poměrně rozšířené je ale i Turbodmychadlo nebo Vylepšený otočný mechanismus. Poté už ale bude těžší zasahovat cíle.

Lansen C je dobrým středním strojem pro hráče, kteří hledají stroj co neomrzí. I přestože je těžkým na hraní, dokáže nabídnout zábavu ve formě dobré kombinace alfy, mobility a přesnosti. Před pořízením je ale dobré srovnat jej s CS-52 LIS, protože ne každému stroj sedne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama