Článek Kampfpanzer 50 t „Německý chieftain“

Kampfpanzer 50 t „Německý chieftain“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

7. 2. 2024 13:00

Při společných pokusech o vývoj univerzálního MBT pro NATO vznikla v Německu na rýsovacích prknech odvozenina v podobě Kpz 50 t. Kromě nejpokročilejších měřících přístrojů, nočního vidění a výkonného děla měl stroj být vybaven i protiletadlovým dvojčetem.

Reklama

Ve hře je ale známý spíše svou nedostupností, protože se jedná od odměnový stroj. Momentálně je možné získat jej v rámci náporu za 16 000 bonů. Kpz je německý střední tank na IX tieru. Ve své podstatě jsou jeho staty průměrné, ale právě to jej dělá natolik dobrým strojem, protože toto vyvážení funguje skvěle. Alfa 320 hp společně s nabíjením 7.45 vteřin dává poškození za minutu 2384 hp. Čas zaměření 1.92 sekund a 0.32 rozptyl na 100 metrů mně osobně přišly jako ukazovátko. Základní munice APCR má rychlost 1478 m/s a penetraci 268 mm. Sekundární munice HEAT má vyšší penetraci 310 mm a nižší rychlost 1173 m/s. Nechybí ani HEčka s poškozením 420 hp, ale penetrací jen 53 mm. Trochu slabinou je deprese 8 stupňů, ale většinou to není omezením.

Co se odolnosti týče, slovo chieftain hovoří za vše. Kpz má na věži zepředu 250 mm a až na malý weakspot ji drtivá většina tanků neprobije. S korbou už je to ale horší, protože zde je to jen 120 mm.

Mobilita je přibližné průměrná v porovnání s ostatními středními stroji na svém tieru. Maximální rychlost činí 60 km/h s výkonem 18 koní na tunu (900 koní celkem). Rychlost otáčení 39.63 stupňů je příjemná.

Kpz se hraje především na hull-down pozicích, kde může naplno využít věž. Díky mobilitě snadno manévruje skrze mapu a dokáže napadat nepřátele z boku. Díky gunhandlingu je schopný efektivně i odstřelovat na delší vzdálenost.

Posádka je složená z velitele (zároveň radisty), střelce, nabíječe a řidiče.

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníOpravy

Postupně je dobré doplnit opravy na všechny členy posádky.

Z vybavení jsem se rozhodl pro ventilaci, nabiják a systém řízení palby. Populárnější volbou je ale vertikální stabilizátor, vylepšené míření nebo turbodmychadlo (popřípadně kalení).

I když je cena tohoto stroje vysoká a získat jej není snadné, tak si myslím že za to stojí. Je skvělou kombinací vlastností střeních tanků a honosí se statusem jednoho z nejsilnějších tanků ve hře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama