Článek ELC EVEN 90 „Galský mrňousek“

ELC EVEN 90 „Galský mrňousek“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

26. 12. 2023 19:00

V 50. letech se francouzská armáda stále více zapojovala do lokálních konfliktů a zoufale potřebovala malý prostředek palebné podpory pro výsadkáře. Vedle mnoha projektů vznikl ve firmě BRUNON-VALETTE projekt ELC. V jeho rámci vzniklo 10 prototypů, vyznačující se skvělou průchodností terénem, malými rozměry a možností shozu padákem. Navíc k jeho fungování stačili 2 tankisté (ne 3 jak je prezentováno ve hře). I přes úspěšné testy jej ale armáda nepřijala, a tak byl svět připraven o další zajímavý stroj.

Reklama

ELC EVEN 90 je prémiový francouzský lehký tank na VIII tieru. Jeho obří výhoda spočívá v maskování. To dosahuje hodnot 22.12% jak za pohybu tak stacionárně. Jak již bylo zmíněno, EVEN je velice malý stroj, a tak je i těžší (ne nemožné) jej při pohybu trefit. Je vybaven tříranným zásobníkem, lterý nabije za 29.37 vteřin. Intraclip 2.5 vteřiny a alfa 220 hp dopomáhají stroji k poškození za minutu 1152 hp, což není zrovna nejlepší. Standartní munice jsou střely AP s průbojností 175 mm a rychlostí 760 m/s. Druhým typem jsou střely APCR s průbojností 215 mm a rychlostí 950 m/s. Posledním jsou střely HE s poškozením 270 hp a penetrací 45 mm. Čas zaměření 2.78 vteřin a rozptyl 0.36 je taky hodně na malou ráži. Celkově jsou palebné vlastnosti špatné, ale hlavním úkolem lehkého tanku je odhalovat (spotit) pro svůj tým.

Pancíř je jak historicky, tak videoherně odsunut na vedlejší kolej pro mobilitu. Hodnota přední části věže i korby 15 mm jsou nádherným terčem pro granýty HE (pokud se trefí).

Mobilita je velice dobrá. Maximální rychlost je 70 km/h společně s motorem majícím výkon celkem 160 koní a výkon na tunu 23.88 koní. I když chvíli trvá, než nabere rychlost, je EVEN obratným a schopným aktivním lightem. Otáčení korby 46.93 stupňů za minutu neurazí.

ELC EVEN patří mezi nejlepší lighty na svém tieru. Má výborné maskování a je tak možné hrát jej i aktivně i pasivně. Díky zásobníku je schopný v krátkém čase udělit poškození průměrně 660 hp a díky mobilitě zase zmizet. K jeho hraní je potřeba znalost map, konkrétních pozic ale třeba i křoví, která se pro situaci hodí.

Posádka je složená jen ze tří členů a to velitele, který je zároveň radistou i nabíječem, střelce, který je zároveň nabíječem a řidiče. Schopnosti je tedy potřeba rozložit co nejefektivněji:

Velitel/Radista/NabíječBratři ve zbraniProstorová představivostMaskování Průzkum
Střelec/NabíječBratři ve zbraniJemné mířeníMaskování Opravy 
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskování Opravy

Ani toto však nestačí k ideálnímu stavu, a tak je dobré dokončit i hašení, kanonýra a krále bažin, popřípadě další perky jako intuice.

Vybavení je u EVENa docela pevně dané, a to Nízko hlučný výfuk, Pozorovací systém velitele a Skládaná optika. Nakonec je ale stále na hráči, co považuje za vhodné a co ne.

ELC EVEN je skvělý light. Je perfektní na řešení misí v kampani, ale jak jsem již zmínil, je těžký na hraní. Ve hře jsou ještě dva lehké tanky na VIII tieru, které jsou s EVENem na podobné úrovni. Jedná se o LT-432 a EBR 75 (fFL 10). O pořízení je lepší dobře popřemýšlet a podívat se například u Skilla, jak stroj hrát.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama