Článek CS-52 LIS „Polská liška“

CS-52 LIS „Polská liška“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

26. 12. 2023 18:00

Poté co Polská lidová republika převzala první várku tanků T-54, padlo rozhodnutí o pokusu výroby upravené verze z domácích součástek. Jedním z návrhů byl i CS-52, který měl dostat místo sovětského naftového agregátu plynovou turbínu. Žádný z plánů ani prototypů se nedostal do konečné fáze a výroby.

Reklama

I tak jsme CS-52 LIS dostali jako polský prémiový střední tank. Rychle se stal jedním z nejhranějších strojů a i přes dobré vyvážení také poměrně silným. Alfa tohoto tanku činí 320 hp. Společně s nabíjením 9.2 sekund má poškození za minutu 2086 hp. Čas zaměření 2.21 vteřin a rozptyl 0.35 na 100 metrů jsou pro střední tank také dobré. Základní munice je tvořena granáty AP s penetrací 208 mm a rychlostí 980 m/s. Druhým typem jsou APCRka s penetrací 252 mm a rychlostí 1569 m/s. Posledními jsou HEčka s poškozením 420 hp a průbojností 53 mm. Schopnost probíjet tedy není nejsilnější stránkou tohoto stroje, ale nejsou nikterak velkou překážkou. Druhou takovou slabinou je deprese 7 stupňů, ale ani ta není překážkou.

Pancéřování stroje je vcelku průměrné. Přední pancíř korby 80 mm a věže 190 mm některé rány odrazí, ale určitě je lepší nepokoušet štěstí.

Maximální rychlost stroje 50 km/h je průměrná, ale společně s výkonem 19.69 koní na tunu je lišák stále obratný. Rychlost otáčení korby 41.72 stupňů za vteřinu je taktéž příjemná.

Proč je tedy lišák tak populární? Je to skvělá kombinace všech zmíněných vlastností. CS-52 LIS nahradil pozici řadového středního tanku více než dostatečně. Stylem hraní je velmi podobný, jako jeho předchůdci T-54 mod. 1 nebo T-44 100. Kromě hull-down pozic je tedy schopný hrát kdekoliv (to neznamená že má stát vedle stíhačů a hrát si na odstřelovače). Se svou poměrně vysokou alfou dokáže měřit síly i s těžkými tanky na střední vzdálenosti. Je skutečně velmi jednoduchý na naučení.

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Funkci radisty zastupuje velitel. Ze schopností bych doporučil tyhle:

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníOpravy

Pořadí je samozřejmě na vás, ale je dobré neopomíjet opravy, které se na stroj velmi hodí.

Z vybavení jsem se rozhodl pro Turbodmychadlo, Nabiják a Ventilaci. Běžnější ale bude Kalení v kombinaci s Vertikálním stabilizátorem.

CS-52 LIS je povedený tank. Mohu jej doporučit komukoliv, kdo se shání po jednoduchém a spolehlivém prémiovém tanku. Po nějaké době ale může omrzet a svou vyvážeností působit jako „nemastný neslaný“. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama