Článek Char Futur 4 „V duchu Napoleona“

Char Futur 4 „V duchu Napoleona“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

21. 1. 2024 10:00

V době, kdy končil konflikt nám známý jako Studená válka začínal dosluhovat francouzský stroj AMX 40 i jeho modernizovaný bratr AMX 30. Byl tedy započnut vývoj nového hlavního bitevního tanku pro příští století, který skončil dnes známým strojem Leclerc. V roce 1977 se ale uvažovalo i nad jiným strojem. Zejména díky úspěchům tanku AMX 13 byl navržen stroj pod označením projekt 4. Ten sice sliboval stejné kvality jako Leclerc, ale jevil se finančně náročnější a méně spolehlivý.

Reklama

Char Futur 4 je francouzský střední tank IX tieru. Je možné jej získat za žetony battlepassu, které lze získávat jeho plněním. Futur disponuje čtyř raným zásobníkem s poškozením za minutu 1829 hp. Celý zásobník nabije za 39 sekund a intraclip jsou sekundy 4. Průměrné poškození 390 hp mu tak dávají potencionální poškození 1560 hp na celý zásobník. Díky času zaměření 2.11 sekund a rozptylu 0.33 na 100 metrů je Futur velice přesným a nebezpečným tankem. Primární municí jsou granáty APCR s penetrací 264 mm a rychlostí 1461 m/s. Druhým typem jsou granáty HEAT s menší rychlostí 1060 m/s, ale vyšší penetrací 330 mm. Poslední jsou HE granáty, které sice mají průměrné poškození 480 hp, ale za cenu pouhých 53 mm penetrace. Navíc si stroj veze jen 32 nábojů, a tak je většina hráčů ani nevozí. Dalším poměrně nešťastným aspektem je deprese pouhých 7.5 stupňů.

Char Futur se pyšní maximální rychlostí 60 km/h v kombinaci se 620 koňmi (22.96 koní na tunu). Je tak schopný přesouvat se po mapě vynikající rychlostí a napadat soupeře z míst, odkud to nečeká. Rychlost otáčení 37.55 stupňů za vteřinu sice není nejlepší, ale stroj příliš neovlivní.

Pancíř je u Futura neznámý termín. Díky rychlosti je u něj jakási absence pancéřování. Přední hodnota věže je 140 mm a korby 55 mm. Zde bych se ale pozastavil nad předním horním plátem, který je schopný značné množství střel odrazit. I tak bych na něj ale nespoléhal.

Futur se hraje velice podobným způsobem jako leopard. Má výborné dělo a je schopný za krátkou dobu udělit velké poškození. Poté se ale musí ukrýt a nabít. V momentě kdy kolem není spoluhráč se tak stává snadnou kořistí. Futuru hraje do karet ještě jedna věc. Futur je docela nízkým a malým strojem.

Posádka se skládá ze tří členů. Konkrétně je to velitel, který zastává i nabíječe s radistou, střelec, který je zároveň nabíječem a řidič. 

Velitel/Nabíječ/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
Střelec/NabíječBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníProfík

Po dokončení těchto mohu jen doporučit hašení/opravy, protože stroj kvůli umístění motoru často schytává rány do nádrže i motoru.

Z vybavení se hodí ventilace, vylepšené míření a vertikální stabilizátor. Vylepšené míření lze bez větších problémů vyměnit za turbodmychadlo.

Char Futur 4 je výborným strojem. I když je trochu obtížnějším na naučení, je to fajn stroj ke hraní pro potěšení. Sice je škoda, že stroj není prémiovým, a tak nevydělá tolik kreditů, ale ani neprodělá, protože základní munice má dostačující penetraci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama