Článek Caliban „Britský granátník“

Caliban „Britský granátník“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

8. 12. 2023 11:30

Po úspěchu tanku Centurion hledala královská armáda vozidlo schopné podpořit pěchotu, tak jako to dokázaly ženijní varianty tanků Churchill. Vznikl tak projekt pod označením CALIBAN. Ten měl být silně pancéřovaným pomalým vozidlem vyzbrojeným dělem ráže 152,4 mm. Nakonec byl ale projekt ve stavu plánů přerušen a následně ukončen, protože armáda v něm neviděla žádný větší potenciál.

Reklama

Podívejme se ale jak dopadl tank ve hře. Caliban je prémiový těžký tank VIII tieru. Je vybaven dělem s dobíjecím zásobníkem na 2 granáty ráže 152,4 mm. Zásobník má potenciál udělit poškození 1700 hp (pochopitelně za předpokladu, že všechny střely projdou skrz a zasáhnou). Průměrné poškození je 850 hp. I když to zní skvěle, není vše jak se zdá. Průbojnost základní munice tvořené typem HE je 180 mm, při rychlosti 354 m/s. Jedná se o takzvaný „Derp-gun“, tedy dělo schopné udělit vysoké poškozhení, ale za cenu přesnosti. Druhým typem munice jsou střely AP s průbojností 292 mm a rychlostí 500 m/s. Tato munice vyměňuje trochu poškození za průbojnost. Samotné parametry děla jsou nebezpečné spíše pro uživatele než nepřítele. Tank má mezi výstřely intraclip 3.75 vteřin a zásobník je dobíjecí. První náboj nabije za 38.4 sekund. To je poměrně dlouhá doba. Druhý náboj má dobu nabití „jen“ 24 sekund. Je tedy potřeba dobře si rozmyslet použití druhého náboje. Dělo má čas zaměření 4.10 sekund a rozptyl 0.58 na 100 metrů. Deprese dosahuje 10 stupňů, což jistě není na škodu. Poškození za minutu je 2128 hp. 

Zmínil jsem, že pancéřování bylo jedním z důležitých prvků vývoje. Na to se ale ve hře jaksi zapomnělo. Hodnota pancíře věže je 250 mm zepředu a 80 mm z boku. Na korbě se nachází 130 mm zepředu a 35 mm z boku. Stroj má ale oscilační věž oblého tvaru, takže na vhodných pozicích pancíř funguje (Na věži je také veitelská kopule, ale v praxi je natolik malá, že ji většina nepřátel netrefí)

Naopak mobilita byla druhořadým aspektem stroje. Ten dosahuje maximální rychlosti 33 km/h a výkonu 18.44 koní na tunu. Rychlost otáčení je 31.29 stupňů za sekundu. Rychlost couvání spíše smutných 12 km/h. I když to tak nevypadá, je Caliban díky menší velikosti celkem manévrovatelný.

U Calibanu je vždy nutné přemýšlet dopředu. Dlouhá doba nabíjení nedovoluje fungovat zcela samostatně. Je vždy lepší vystřelit pouze jeden náboj a druhý použít pouze v případě, že s ním dorazíme nepřítele a nebo se jím potřebujeme nutně bránit. Díky silně věži se vyplatí hledat pozice, kde lze ukrýt korbu, ale zároveň musí být dostatečně blízko nepříteli, protože přesnost tomuto stroji zcela chybí.

Posádka zahrnuje velitele, řidiče a nabíječe. Funkci střelce zastává velitel a funkci radisty zase nabíječ. Schopnosti je tedy nutné dobře rozložit:

Velitel/StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníKanonýrPrůzkum
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaKrál bažinProfík
Nabíječ/RadistaBratři ve zbraniIntuiceProstorová představivostZoufalství

Na škodu nemusí ale být ani Kontrolovaný náraz nebo Opravy. 

Z vybavení bych doporučil Ventilaci, Vertikální stabilizátor a vylepšené míření. Sice jsem viděl hráče používat i Kalení s Turbodmychadlem, avšak nedovedu si představit chování děla v tomto spojení. 

Proč tedy stroj vůbec hrát? Podobně jako KV-5 nebo KV-4 jsou to spíše meme stroje. Umí zabavit na mnoho bitev, ale také velmi rozčílit. Caliban má v mé garáži své místo, ale doporučit bych si jej netroufnul. Pokud vám ale nevadí investovat do hry a hledáte stroj který střílí z děla, jako když se hází kostky, mohl by to být právě Caliban.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama