Článek ASTRON Rex 105 mm „Americký pistolník“

ASTRON Rex 105 mm „Americký pistolník“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

24. 11. 2023 08:00

ASTRON přišel do hry společně s akcí waffenträger v loot boxech. Tehdy se po stroji poohlédl nejeden hráč, včetně mě. Díky momentální možnosti vyměnit starý prémiový stroj za nový jsem konečně i já dostal do rukou tohoto pistolníka. Zabrouzdáme-li do historie, ASTRON vznikal jako prototyp pro případnou jadernou válku. Zatímco výsledkem sovětského snažení byl Obj. 279 či IT-1, na odvrácené straně světa vznikaly stroje jako Chrysler TV-8. Souběžně vznikala také odlehčená varianta stroje schopného operovat v zamořeném prostředí. Důsledkem bylo umístění celé posádky do věže pro navýšení izolace a vybavení stroje automatickým nabíjením. Vzniklo více variant vybavených různými zbraňovými systémy a balistickými počítači. Nakonec byl vývoj přerušen.

Reklama

Vraťme se teď ale do hry. ASTRON je americký prémiový tank VIII tieru. Zaujme hlavně zásobníkem, který pojme 5 granátů. V teorii zní myšlenka potencionálního poškození na jeden zásobník 1600 hp úžasně. V realitě je to spíše sen, ale k tomu se dostaneme. Čas nabití mezi výstřely jsou 4 vteřiny a doba dobití zásobníku 33 sekund. Poškození na výstřel činí 320 hp. Základní municí jsou granáty AP s rychlostí 945 m/s a penetrací 190 mm. To je na stroj tohoto tieru docela málo. Sekundární munice je složena z typu APCR s rychlostí 1181 m/s a průbojností 250 mm. Tank má samozřejmě i munici HE s poškozením 420 hp a penetrací 53 mm. ASTRON si s sebou bohužel veze pouze 30 kusů munice, a tak tedy většina hráčů HE munici nepoužívá. Čas zaměření je 1.92 a rozptyl 0.41 na 100 metrů.

ASTRON má na věži (zepředu) pancíř o tloušťce 220 mm. Byl by tedy schopný při své depresi 10 stupňů dobrým? Ano i ne. Na pravé části věže je velitelská kupole, která je velmi viditelným slabě pancéřovaným místem. Přední pancíř korby je tvořen 85 mm. Stroj tedy občas nějakou tu střelu odrazí, avšak není dobré pokoušet štěstí.

Pohyblivost je příjemná. Maximální rychlost je 52 km/h za výkonu 14.52 koní na tunu. Stroj je schopný velice rychle se otáčet a to 62 stupňů za vteřinu. Rychlost couvání 30 km/h dává stroji taktéž výhodu.

Styl hraní ASTRONA je velice podobný stylu, jakým se hraje B-C 25 t. Hlavní sílou stroje je zmíněný zásobník, ale intraclip 4 vteřin je občas těžké využít na jeho plný potenciál. Přesnost také není jeho silnou stránkou, ale není nejhorší. Je dobré chystat si buď únikové cesty pro dobu nabíjení nebo se držet blízko spojeneckých vozidel, která slouží zároveň k odvedení pozornosti nepřítele.

Posádka je pouze tříčlenná, a tak je nutné mít posádku vycvičenou na vyšší úrovni. Funkce nabíječe je rozdělená mezi střelce a velitele, který je zároveň radistou. Ze schopností bych tedy doporučil tyto:

Velitel/Nabíječ, Radista  Bratři ve zbrani  Maskování  Prostorová představivost  Průzkum
Střelec/NabíječBratři ve zbrani  Maskování  Jemné míření  Intuice  
ŘidičBratři ve zbrani  Maskování  Klidná jízda  Král bažin  

Není na škodu doplnit si také další schopnosti jako je intuice pro velitele, opravy a hašení.

Z vybavení používám to samé, které doporučuje Skill4ltu, a to Ventilaci, Vertikální stabilizátor a Vylepšené míření. Někteří ale upřednostní Turbodmychadlo s Kalením.

ASTRON je docela těžký na hraní, takže jej nedoporučuji méně zkušeným hráčům. Stroj má jistě velký potenciál, ale ten je značně omezený množstvím munice. O klanovém hraní se nedá mluvit, a to kvůli dlouhé době nabíjení. I přes to si nemyslím, že se jedná o špatný stroj.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama