Článek AE Phase I „Čtyři jsou více než dva“

AE Phase I „Čtyři jsou více než dva“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

22. 1. 2024 09:00

Prvním, čeho si hráč všimne jsou pásy. Phase totiž nemá jen 2, jako běžné stroje. Má hned 4. Důvodem byl vývoj stroje, který bude mít výborné terénní vlastnosti a bude do něj možné umístit větší prstenec a tudíž i těžší výzbroj. Vývoj byl zahájen v roce 1951 ve společnosti Associated Engineers Inc. (z tohoto plyne i jméno tanku), ale kvůli očekávané poruchovosti celého systému a z toho plynoucí náročnosti oprav v polních podmínkách byl vývoj předčasně ukončen.

Reklama

AE Phase I je americký těžký tank IX tieru, který je stejně jako tank Char Futur 4 možné zakoupit za žetony z battlepassu. Jeho průměrné poškození 400 hp společně se skvělou municí a tvrdou věží dávají stroji velkou výhodu. Naneštěstí jsou 4 pásy (prozatím) jen okrasným prvkem a fungují identicky s klasickými. Základní munice v podobě AP má průbojnost 258 mm a rychlost 1067 m/s. Pak jsou tu ale HEATy s průbojností 340 mm a identickou rychlostí. Nechybí ani HEčka, kterým stoupá poškození na 515 hp ale s penetrací pouhých 60 mm. Díky zmíněným HEATům nemá Phase problém probíjet tanky o tier výš. Navíc mu nabíjení 10.55 sekund dává DPM v hodnotě 2 275 hp. Rozptyl na 100 metrů činí 0.36. Tohle všechno s časem zaměření 2.40 vteřin dodávají stroji výborný gun handling. Další dobrou vlastností je deprese 10 stupňů.

Důvodem proč jsem výše zmínil tvrdou věž je její pancíř. Ten má zepředu 292 mm, ale věž je zaoblená, a tak až na malou kopuli velitele odrazí drtivou většinu střel (pokud nepočítáme nejmenovaný stíhač o váze 134 tun s dělem ráže 170 mm). Na korbě je to pak 120.7 mm.

Poněkud slabším atributem je mobilita. Maximální rychlost 35 km/h jistě nikoho neohromí. Výkon 900 koní vychází na 16.07 koní na tunu. Rychlost otáčení je pak 31.29 stupňů za vteřinu.

Celkově je Phase tankem stvořeným přednostně k hraní hull-down pozic, ale je schopný efektivně hrát i na běžných místech. Díky své alfě a munici nemá problém se stroji o tier výš a pokud se střetne se strojem o tier níž, je prakticky rozhodnuto (bráno s nadsázkou).

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Radista je zastoupen velitelem. Schopnosti jsou tedy takové, jako u většiny těžkých tanků.

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníMaskováníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníBezpečné ukládání

Po jejich dokončení doporučuji vycvičit i opravy.

Z vybavení jsem využíval ventilaci, nabiják a vertikální stabilizátor. Ventilaci je možné nahradit kalením a stabilizátor vylepšeným mířením. Za zvážení stojí i turbodmychadlo.

Celkově je Phase výborným strojem, který je velmi jednoduchý na naučení. Troufám si dokonce říct, že se jedná o jednu z nejlepších devítek. Pokud se tedy někdo rozhodne své žetony zainvestovat právě do něj, nemyslím si že bude litovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama