Rozhovor s restaurátorem japonského tanku Type 95 Ha-Go
i Zdroj: WoT.cz
Článek Rozhovor s restaurátorem japonského tanku Type 95 Ha-Go

Rozhovor s restaurátorem japonského tanku Type 95 Ha-Go

ThelvynCZ

ThelvynCZ

30. 7. 2019 07:25
Reklama

Přinášíme vám pouze úvod rozhovoru s panem Robertem, restaurátorem japonského tanku Type 95 Ha-Go.

Na letošním Tankfestu bylo jedním z nejvíce fascinujících vozidel japonský tank Ha-Go Type 95. Jak se ukázalo, byl restaurován Robertem Lewszykem ve Weteranu ve Vratislavi během posledních 10 let, kde skončil po velmi dlouhé cestě. Robert Lewszyk souhlasil s odpovědí na některé z našich otázek.

Parim1331: Dnes jsme s panem Robertem Lewszykem ze společnosti Weteran z Vratislavi, který restauroval japonský Ha-Go. Dnes bychom se vás chtěli zeptat na několik otázek o tomto tanku, jeho historii, jak tento projekt začal. Slyšel jsem, že je to jediný tank svého druhu na světě.

Robert: Jediný stroj na původním pohonném systému.

Parim1331: Musím přiznat, že je to opravdu působivé. Jak se stalo, že toto vozidlo odešlo do Polska a poté do vaší dílny?

Robert: V roce 2005 jsem se na britské válečné a mírové výstavě setkal s Olivierem Barnhamem, který v té době tento tank ještě neměl, ale již sbíral historická vozidla. O několik let později, pravděpodobně v roce 2007, se ukázalo, že přinesl do Anglie japonský tank, 2-válečný, zakoupený od muzea v Kjótu. Hledal někoho, kdo by ho restauroval. Vzhledem k tomu, že jsme již spolu dělali nějaké malé projekty, nabídl mi tuto práci. Byla to pro mě docela výzva, ale přistoupil jsem k ní s ambicemi a pomyslel jsem si: „proč ne?“. A pak jsme začali.

Parim1331: Nepochybně to byl ambiciózní projekt. Jaký byl váš první dojem, když tank již dorazil do dílny? Jak to vypadalo?

Robert: Nevypadalo to dobře. Tento tank byl prvních 20 let v Mikronésii, na ostrově Pohnpei v takové bažině, bohužel s bateriemi uprostřed, takže si dokážete představit, co vytvořila kyselina z baterií v motorovém prostoru. Byl v podstatě úplný, ale ve strašném stavu nad ním rostly stromy a vegetace. Bylo by mnohem lepší, kdyby byl pod vodou. Kyselina z baterií, vzduchu a deště způsobila, že zrezivěly i 7 mm silné plechy.

Rozhovor s restaurátorem japonského tanku Type 95 Ha-Go
i Zdroj: WoT.cz

Tanková farma v Pohnpai

Později zůstal na tomto ostrově z takzvané „tankové farmy“, kterou koupil bývalý generál moderní japonské armády, který vytvořil malé muzeum v Kjótu, tzv. „Ground Zero“. Celkem následujících dvacet let, až do roku 2004, byl v tomto muzeu. Po smrti generála se jeho rodina rozhodla prodat pozemek, na kterém bylo muzeum, a většinu exponátů koupil Olivier Barnham.

Parim1331: Co jste si pomyslel, když jste viděl tento tank poprvé?

Robert: Bylo jasné, že se o něj musíte postarat. Na začátku jsme plánovali různé fáze tohoto projektu. Na začátku jsem ani já, ani Olivier neočekávali, že bychom tento tank mohli uvést do pojízdného stavu.

Parim1331: Ale my víme, že ano, jak vidíme dnes.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama