Článek Objekt 703 II (122) „Bolševický dvoják“

Objekt 703 II (122) „Bolševický dvoják“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

30. 1. 2024 10:00

I když se tomu věří jen těžko, Sověti nebyli jediní, kteří se pokoušely o vícehlavňové tanky. Například německý Maus či Versuchsträger 1-2 měli děla hned dvě. Jedním ze sovětských projektů takového rázu byl i Objekt 703 verze II. Stroj měl nést dvě 122 mm děla v odlévané věži. Nakonec ale nebyl realizován dále, než do podoby plánů.

Reklama

Ve hře se ale 703 stal jedním z nejsilnějších strojů na svém tieru. Kromě skvělého pancéřování má totiž ne jedno dělo ale hned dvě. Objekt 703 je prémiovým sovětským těžkým tankem na VIII tieru. Výhodou tohoto dvouhlavňového systému je možnost vypálit salvu. Ta se při nabití obou děl spustí po 3 vteřinách a udělí poškození o průměru 780 hp. Po výstřelu se zablokuje nabíjení po dobu 4 sekund a poté trvá nabití každého děla 11.98 sekund (tedy obě děla po necelých 24 sekundách). Poškození za minutu 1952 hp je spíše průměrným, ale díky salvě je naprosto kompenzováno. Pokud bychom pálili každým dělem odděleně, pak je alfa 390 hp. Čas zaměření je 3.36 sekund a rozptyl na 100 metrů 0.42. Rozptyl je tak trochu i slabinou tohoto stroje, ale nezaznamenal jsem, že bych měl problémy trefit cíl. Základní munici tvoří granáty APCR s průbojností 221 mm a úsťovou rychlostí 1150 m/s. Druhým typem jsou HEATy s průbojností 270 mm, ale rychlostí jen 820 m/s. Nakonec jsou tu i HE granáty s penetrací 61 mm a poškozením 530 hp.

Pancíř je jedním z nejlepších na svém tieru. Zepředu korby je 140 mm pancíře a celý je i skosený. Z boku má pak 100 mm. Na věži je to zase 220 mm zepředu a to při absenci velitelské kopule. Celkově je tank nízký, ale taky má depresi děla jen 5 stupňů.

Mobilita je trochu slabší stránkou, ale stále není nejhorší. Maximální rychlost je 38 km/h s výkonem 12.5 koní na tunu (750 koní celkem). Stroj disponuje rychlostí otáčení 27.12 stupňů za vteřinu.

Obj. 703 je vynikajícím těžkým tankem, u kterého je ale potřeba přemýšlet, kdy je lepší pálit jednotlivě a kdy plnou salvou. Díky silnému pancíři může hrát proti všem strojům na své úrovni, ale je třeba se vyhýbat pozicím, kde je potřeba deprese.

Posádka se skládá z velitele, střelce, řidiče a dvou nabíječů. Radista je zastoupen velitelem.

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostOpravyPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníOpravyKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaOpravyKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceOpravyBezpečné ukládání
NabíječBratři ve zbraniIntuiceOpravyBezpečné ukládání

Místo bezpečného ukládání funguje dobře i zoufalství.

Z vybavení jsem se rozhodl pro ventilaci, vylepšené míření a turbodmychadlo. Alternativou je ale i kalení.

Obj. 703 je naprosto úžasným strojem. Je jednoduchým na naučení a dá se říct že i „blbu vzdorný“. Disponuje neskutečnou palebnou sílou a je kladivem jak na publicu, tak na klanových aktivitách.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama