Fake tanky 2.díl - Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71
i Zdroj: WoT.cz
Článek Fake tanky 2.díl - Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71

Fake tanky 2.díl - Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71

Kirukato

Kirukato

Ve druhém díle se podíváme na německé tanky, které jsou ve WoT na 8.úrovni Panther I 8,8 a Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71s věží Schmalturm.

Reklama

V klidu se usaďte, uvařte si kávu… a pojďte si pročíst zajímavý příběh tanku, který několik let literárně existoval, ale ve skutečnosti to byla pouze mystifikace a lidská chyba v úsudku.

Aby jste vše pochopili, musíme nejdřív probrat krátkou historii tanku Panther II. Dále je souhrn faktů o daném konceptu. A nakonec se dočtete příčinu a celé vysvětlení příběhu, proč je tento tank takzvaně Fake.

Přeji příjemné čtení.

Počátky plánu tanku Panther II

Počátky tanku Panther II sahají až do roku 1942. Existovaly obavy, že Panther I nemá dostatečné pancéřování pro ochranu před protitankovými zbraněmi, které se měly objevit na východní frontě v roce 1943. Obavy vzbuzovaly zejména ruské protitankové pušky ráže 14,5 mm, které mohly na krátkou vzdálenost prorazit ploché spodní boky korby tanku Panther I ráže 40 mm. Tyto obavy vedly k vývoji nové konstrukce tanku Panther II s jednodílným 100mm čelním pancířem a 60mm bočním pancířem. Panther I byl vybaven kanonem 7,5 cm Kw.K 42 L/70. To stejné dělo platilo i pro Panther II.


Na schůzce v Norimberku 10. února 1943 prohlásil hlavní konstruktér společnosti MAN, že stávající konstrukce Pantheru I nesplňuje specifikace vyplývající ze zkušeností z východní fronty. Proto bude Panther I důkladně přepracován a budou do něj začleněny komponenty z Tigeru, například koncové pohony. Přepracováno a upraveno by bylo také zavěšení a věž. Tento nově navržený Panther se měl stát Pantherem II. O týden později, 17.února, bylo rozhodnuto, že se spolu s Pantherem II bude standardizovat i později označovaný Tiger II.

Plány Panther II skončily v květnu 1943, a to především díky 5,5mm pancéřovým plátům zvaným “Schürzen”. Schürzen se montovaly na boky německých tanků Panzers, aby poskytovaly ochranu před sovětskými protitankovými puškami, a v dubnu 1943 by byly namontovány na Panther I.

Po montáži Schürzenu na Panther I již nebylo Panther II potřeba a další vývoj a práce na něm byly z velké části ukončeny. Zatímco žádná experimentální věž pro Panther II nebyla nikdy dokončena, jednu experimentální korbu Panther II dokončila firma MAN v Norimberku. Po válce, bez přístupu k podkladům, na dotaz, zda byl nějaký Panther II někdy použit v boji, MAN uvedl: Byly objednány dva experimentální Panthery II, dokončen byl však pouze jeden podvozek. Je možné, že tento jediný kus mohl být použit v boji.

Zajímavost - Co se týče osudu tohoto jediného podvozku Panther II, byl po válce odeslán do Aberdeen Proving Ground v Marylandu v USA bez věže. Poté byl Panther II odeslán do Detroitu v Michiganu v USA k testování, po němž byl odeslán zpět do Aberdeen Proving Ground, kde na něj byla namontována věž z Pantheru Ausf.G (sériové číslo 121447). Dále byl Panther II předán Pattonovu muzeu ve Fort Knox v Kentucky, USA. V Pattonově muzeu prošel Panther II renovací, při níž byla věž z Pantheru Ausf.G 121447 nahrazena věží z Pantheru Ausf.G 121455. V současné době se Panther II nachází ve Fort Benning, Georgia, USA.

Reálný projekt Panther s dělem 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 (nikoli Panther II)

Na schůzce v lednu roku 1945 bylo oznámeno, že vývoj Pantheru 8,8 cm kanónem Kw.K. 43 L/71 v silně upraveném Schmalturmu má provést firma Daimler Benz.

Schmalturm (česky: Úzká věž) byla od firmy Daimler Benz pro Panther Ausf.F, která měla zvýšit pancéřovou ochranu a poskytnout menší cíl.

Návrh firmy Daimler Benz počítal s věžovým prstencem o 100 mm větším než stávající věžový prstenec Pantheru, aby se do něj vešel 8,8 cm kanon Kw.K. 43 L/71. Kvůli větší velikosti 8,8 cm nábojů ve srovnání s menšími 7,5 cm náboji, z kanonu 7,5 cm Kw.K 42 L/70, by se také snížil objem zásobníku munice v tomto Pantheru na 56 nábojů.

Krupp již dříve nakreslil náčrtek (říjen 1944) 8,8 cm kanonu Kw.K. 43 L/71 namontovaného v Pantheru Schmalturm s úpravami, z nichž nejvýznamnější bylo posunutí lafet (kvůli vratnému mechanismu kanónu musí vytvořit prostor v zadní části věže, resp. čep, na kterém se mělo dělo otáčet vertikálně “elevace”) pro 8,8 cm kanon Kw.K. 43 L/71 o 350 mm dozadu, což znamenalo, že kanon byl posunut o 350 mm dopředu. To by umožnilo, aby se 8,8 cm kanon Kw.K. 43 L/71 vešel do věže. Společnost Krupp získala v prosinci 1944 zakázku na další vývoj této konstrukce.

Na schůzce v únoru 1945 Daimler Benz a Krupp porovnávali návrhy na 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 Schmalturm. Bylo rozhodnuto, že bude vypracován návrh nový, který bude obsahovat konstrukční aspekty jak z od firmy Daimler Benz, tak z návrhu firmy Krupp. Daimler Benz byl pověřen vývojem věže a Krupp byl pověřen vývojem kanonu.

Do konce války však byla dokončena pouze dřevěná maketa, která se ještě v srpnu 1945 nacházela v montážním závodě Daimler Benz.

Takže ano. Prémiový tank 8. úrovně, který je ve hře World of Tanks, Panther mit 8,8 cm L/71, byl podlé plánů, ale válka skončila dříve, než mohl tank vyjet z výrobní linky a být plně otestován.

Zajímavost -  Dělo 8,8 cm  Kw.K. 43 L/71 bylo použito na tank Panzerkampfwagen VI Tiger II. Dále byla verze 8,8 cm Pak 43 využita na tancích jako je stíhač tanků Nashorn, Ferdinand (Elefant) a Jagdpanther. Později kvůli nedostatku 12,8 cm Pak 44 bylo také dokončeno několik exemplářů tanku Jagdtiger na bázi Tigeru II s 8,8 cm dělem, ale tyto stíhače tanků se pravděpodobně nedočkaly operační služby.

Falešný koncept, který známe dnes - Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71

Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 vznikl na základě omylu německého historika tanků Waltera J. Spielbergera. Autor mnoha historických knih o německé technice, které si můžete koupit i u nás v ČR (pouze v německém a anglickém jazyce).

Ve zprávě o již zmíněném jednání 10. února 1943 (viz na začátku textu) bylo uvedeno, jak zkušenosti z východní fronty ukázaly, že Panther I nemá dostatečně silný pancíř. Vzhledem k tomu, že Panther I měl ještě před sebou slavný debut u Kurska v červenci 1943, domníval se Walter J. Spielberger, že zpráva byla špatně datována a měla znít 10. února 1944. Chyběly zásadní dokumenty, které ještě nebyly objeveny, Walter J. Spielberger pak vyslovil domněnku, že projekt Panther II byl i přes své zrušení v květnu 1943 velmi aktivní až do začátku roku 1945. To by ho vedlo k tvrzení, že projekt Panther II byl spojen s projektem Panther I 8,8 cm Kw.K. 43 L/71, tudíž Panther II měl mít dělo 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 ve věži Schmalturmu.

Na výkresu firmy Rheinmetall Borsig (z 7. listopadu 1943) sice existoval návrh věže Panther II, ale byl zcela odlišný od návrhu Daimler Benz Schmalturm pro Panther Ausf.F nebo od návrhu Daimler Benz Schmalturm pro Panther I s 8,8 cm Kw.K. 43 L/71. 

Za zmínku stojí to, že tento návrh věže vznikl několik měsíců PO zrušení projektu Panther II v květnu 1943.

Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 byl v podstatě nemožný, protože projekt Panther II byl ukončen v květnu 1943, zatímco nejstarší známý výkres Pantheru I vybaveného tímto kanónem 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 je výkres firmy Krupp z 18. října 1944.

A mýtus pokračuje

Ačkoli má Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 části ze skutečných německých tanků, je nakonec falešný. Tato bestie tanku Panther vznikla pouze v důsledku nepochopení jedné věty, nikoliv skutečného německého konstrukčního úsilí. Navzdory nedostatku důkazů potvrzujících jeho existenci a jeho následnému vyřazení z dalších vydání Walterem Spielbergerem, který stojí za Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71, byl tento tank opakovaně propagován v médiích a literatuře.

Přestože Spielberger ve své knize “Panther and Its Variants” z roku 1999 svůj omyl opravil, někteří historici, například Thomas Anderson ve své knize Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71, to stále uváděli jako fakt. Panther II 8,8 cm Kw.K. 43 L/71 se dále rozšířil díky tomu, že jeho modely vyráběla řada modelářských firem, například DRAGON, a také díky tomu, že byl zařazen do populárních tankových videoher World of Tanks a War Thunder.

Summa summarum - Panther I s touto věží a dělem existoval pouze jako koncept a Panther II nikdy tuto věž s osmaosmdesátkou mít nemohlo (ani v plánech), protože už jednoduše neexistoval a plán věže byl až několik měsíců poté.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama