Článek Škoda T 56 „Hospodský rváč“

Škoda T 56 „Hospodský rváč“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

7. 11. 2023 15:30

Škoda T 56 přišla do hry společně s vánočními krabičkami. V době kdy přišla leckdo nečekal jaké kladivo nám vlastně Wargaming svěřil. Abychom pochopili historii této mašiny, musíme se vrátit do Československa v 50. letech. Československý vývojový tým se nechal inspirovat sovětskými těžkými tanky a spojil tuto koncepci dohromady společně s vlastními inovacemi. Na rýsovacím prkně se tedy hned vedle projektu TVP objevil i projekt československého těžkého tanku T-56. Naneštěstí pro nás však Moskva tlačila na sjednocení výzbroje východního bloku a tak byly projekty shrnuty ze stolu. Náhradou se tedy staly sovětské tanky T-54.

Reklama

Teď se vraťme nazpátek do hry, kde se toto neštěstí nestalo. Jak jsem již zmínil, škoda T-56 je prémiový těžký tank tieru VIII. Je velmi specifická svým dvouranným dělem. Dělo má ráži 130 mm, což rozhodně není málo. Stroji to dává značnou výhodu ve spoustě patových situací. Průměrné poškození se pohybuje v hodnotě 460 hp, ale z mých vlastních zkušeností se většina ran pohybuje ve vyšší hodnotě. Penetrace na základní munici je 208 mm při rychlosti střely 1020 m/s. U prémiové munice se hodnota penetrace navýší na 248 mm při identické rychlosti střel. Oba typy střel jsou granáty typu AP. Průbojnost tedy není silnou stránkou tohoto stroje. Na HE granátech poškození stoupá na hodnotu 640 hp, avšak za cenu pouhých 68 mm průbojnosti a rychlosti 863 m/s. Čím je tank natolik ceněným je jeho dvouranný zásobník. Možnost vystřelit podruhé ve velmi krátkém časovém úseku dává tanku výhodu téměř nad všemi protivníky co potká. Takzvaný „intraclip“ je totiž pouhých 3.5 vteřin. V rámci pár vteřin jste tedy schopní udělit poškození 920 hp. Nabití celého zásobníku zabere necelých 24 vteřin. Parametry kanónu jsou na těžký tank taktéž důstojné. Čas zaměření je 2.88 sekund a rozptyl na 100 metrů je 0.40. Na kratší a střední vzdálenosti tedy postačí. Kapacita munice je 30 granátů. Může se to zdát málo, avšak pokud zohledníme fakt že poškození na výstřel je velmi dobré, jedná se o přehlédnutelné mínus. Poškození za minutu je v základu 2009 hp. 

Pancéřováním tank také nezaostává za ostatními. Pancíř věže se pohybuje zepředu na 220 mm a z boku na 95 mm. Probít tank v hull-down pozici není nemožné. Tank má na věži poměrně velkou velitelskou kupoli, která je viditelnou slabinou. Úhel sklopení děla je 8 stupňů. S pancířem korby už je to horší. Čelní pancíř činí 100 mm a boční 70 mm. I když je přední plat skosený pod značným úhlem, většina strojů které potkáte vás probijí. Dohled stroje činí naprosto dostačujících 370 metrů.

Co se jižních vlastností týče, je maximální rychlost jen 35 km/h. Tím spadá spíše do kategorie průměru až podprůměru. Výkon motoru je 13.5 koní na tunu. Rychlost otáčení je 27 stupňů za vteřinu, ale lze ji zvednout za pomocí vybavení.

Stroj se musí hrát přepadově. Pokud možno mít za něčím ukrytou korbu a napadat stroje, které zrovna nabíjejí. Mobilitou tank nedokáže provádět nějaké větší obchvaty. Z důvodu palebných vlastností by měl tank hrát na krátkou vzdálenost. Stroj je vlastně nejsilnějším na městských mapách a mapách s mnoha kryty. Hodnoty maskování jsou pouhých 6.78% stacionárně. To je ale u těžkého tanku spíše nepodstatné. Nejdůležitější je nezapomínat že tank po dvou výstřelech nabíjí déle a tak je třeba hrát spíše pasivně.

Posádka je složena z velitele, střelce, řidiče a nabíječe, kdy roli radisty přebírá velitel. Schopnosti bych doporučil tyto:

Velitel/Radista Bratři ve zbraniPrůzkumOpravyProstorová představivost
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníOpravyKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaOpravyKrál bažin
Nabíječ  Bratři ve zbraniIntuiceOpravy   Bezpečné ukládání

Dalším aspektem je vybavení. Používám ventilaci, vylepšené míření a vertikální stabilizátor. Mnoho hráčů však dá přednost kalení či turbodmychadlu.

Jedná se o velice silný stroj a hojně se používá i při klanovém hraní. Jeho cena za prémiovou munici se většinou neprojevuje záporně na výdělku kreditů. Streameři o něm hovoří jako o momentálním meta tanku a tak se tedy i přes poměrně drahou cenovku jedná o stroj, který si oblíbíte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama