Článek BZ-72-1 „Drahá zábava“

BZ-72-1 „Drahá zábava“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

27. 2. 2024 12:00

Příběh tanku BZ-72-1 se nápadně podobá tomu o 122TM. Když v 60. letech vztahy SSSR a Čínské lidové republiky ochladly a došlo k několika hraničním potyčkám, rozhodlo velení o tvorbě vlastních tanků. Dovoz ze SSSR se totiž jevil jako dvousečný, na jednu stranu zajišťoval snadný a levný způsob zisku tanků, na stranu druhou ale zvyšoval sovětský vliv v Číně. Začalo tak vznikat mnoho návrhů, prototypů i několik sériových kusů různých vozidel. Mimo jiné i BZ-72-1, který se nápadně některými částmi podobal vývoji tanku T-72. Byla však zamýšlena upravená korba k lepšímu pohybu v rozmanitém terénu Číny a automatický systém nabíjení. Nakonec z projektu sešlo, protože byl pro početnou armádu zaměřující se především na kvantitu příliš nákladný.

Reklama

Ve hře ale obživl díky aukci. Zde jej za dostatek zlaťáků mohl získat každý (z toho pramení ona drahá zábava). BZ-72-1 je čínský těžký tank na X tieru. Alfa činí pro nepřítele bolestivých 560 hp. Společně s nabíjením 14.38 sekund má poškození za minutu 2336 hp. Čas zaměření 2.40 vteřin a rozptyl 0.38 na 100 metrů jsou podprůměrné, ale vzhledem k vysoké alfě jde o jakýsi balanc. Základní munice je tvořena granáty AP s penetrací 260 mm a rychlostí 1000 m/s. Druhým typem jsou HEATY s penetrací 320 mm a rychlostí 950 m/s. Posledními jsou HEčka s poškozením 640 hp a průbojností 65 mm. Poměrně dobrou  je i deprese 7 stupňů, která stroji bohatě stačí.

Pancéřování je velmi dobré. Je potřeba si ale dávat pozor na dvě kopule na věži a velmi slabou vanu stroje, kterou není těžké trefit. Přední pancíř korby 155 mm a věže 350 mm mluví za vše.

U mobility je potřeba se pozastavit. Maximální rychlost je 30 km/h. Tank ale disponuje tryskami, které mu zvedají maximální rychlost na 45 km/h. Těch má celkem 5 a každé použití trvá 10 vteřin. Při jejich aktivaci stroj zrychlí, ale velmi špatně zatáčí. Výkon je pak 16.67 koní na tunu (900 koní celkem) a rychlost otáčení 35 stupňů za vteřinu.

BZ-72-1 je komplikovaný stroj. V jeden moment jej člověk miluje, v další nenávidí. Bezpochyby je výborný v soubojích na hull-down pozicích, ale na rovince si už tak dobře nevede. I tak ale může efektivně soupeřit díky vysoké alfě a úžasné penetraci. Tedy pokud se trefí…

Posádka je složená z velitele, střelce, nabíječe a řidiče. Radistu zastupuje velitel. Ze schopností bych doporučil tyhle:

VelitelBratři ve zbraniProstorová představivostHašeníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníHašeníKanonýr
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaHašeníKrál bažin
NabíječBratři ve zbraniIntuiceHašeníOpravy

Volba hašení může znít zvláštně, ale stroj má obrovský problém s častým hořením (neměl jsem jedinou hru kdy bych nehořel). Opravy jsou ale také dobrá volba, pokud vám nevadí obětovat slot pro hasící přistroj.

Z vybavení bych doporučil buď nabiják, kalení a vertikální stabilizátor, nebo nabiják, kalení a turbodmychadlo. Možností je ale jistě i ventilace.

BZ-72-1 je jistě stroj zajímavý. Zda-li za ty peníze stál, či nikoliv si musí každý zhodnotit sám. Nakonec nenabízí o tolik více, než jeho protějšek z výzkumového stromu. Tím jej samozřejmě nechci nijak srážet, naopak jsem se při hraní bavil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama