Článek AMX Canon ďassaut 105 „Francouzksý šváb“

AMX Canon ďassaut 105 „Francouzksý šváb“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

13. 12. 2023 20:00

Když se po válce francouzský průmysl vzpamatoval a začala modernizace armády na nový standard, hledala armáda i nový protitankový prostředek. Společnost AMX v roce 1958 navrhla a prezentovala protitankové dělo ráže 105 mm umístěném na samohybném pásovém podvozku v uzavřené nástavbě, jejíž pancíř zepředu dosahoval 100 mm. Francouzské atašé v jiných zemích ale mezitím zjistili, že koncept stíhačů tanků nemá v této podobě budoucnost a tak byl vývoj ukončen.

Reklama

AMX cda 105 je francouzský stíhač tanků VIII tieru. Průměrně poškození na výstřel je 390 hp. Čas zaměření 1.92 sekund a rozpytl 0.29 na 100 metrů je spíše na papíře, protože ve hře mi to tak nepřijde. K tomu se ale ještě dostaneme. Základní munice jsou granáty APCR s rychlostí 1525 m/s a penetrací 260 mm. Druhým typem jsou HEATy s průbojností 310 mm ale nižší rychlostí 1000 m/s. Stíhač si veze i střely typu HE s poškozením 480 a průbojností 53 mm. Úhel sklopení děla (deprese) je 8 stupňů.

U skutečného plánu byl předpokládán pancíř 100 mm, který byl ještě k tomu pod úhlem a měl tedy odolat tehdejším obrněncům. Ve hře je sice tloušťka stejná, ale stroj má velkou velitelskou kupoli, která vůbec není těžká trefit. Naopak dobrá je maska kanónu překrývající většinu předku stroje.

Maximální rychlost činící 55 km/h dává stroji výbornou mobilitu a společně s výkonem 26.79 koní na tunu je velice obratným. Rychlost otáčení 29.2 stupňů za vteřinu není sice nejlepší, ale není takovou překážkou.

AMX se nápadně podobá německým stíhačům Stug o pár tierů níže. I když má nějaký pancíř zepředu, není dobré pokoušet štěstí a hrát příliš blízko nepříteli. Nejlepší strategii je tedy stejně jako u Stugu vyhledávat keře na střední až velkou vzdálenost a využívat vysoké penetrace s rychlostí granátů.

Uvnitř stoje je velitel, střelec, nabíječ a řidič. Radista je zastoupen velitelem. Schopnosti jsou tedy stejné jako u většiny stíhačů na stejné bázi:

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostMaskováníPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniKanonýrMaskováníJemné míření
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaMaskováníProfík
NabíječBratři ve zbraniIntuiceMaskováníBezpečné ukládání

Z vybavení se pro stroj nejvíce hodí Ventilace, Nabiják a Skládaná optika (aby byl stíhač více samostatným). Kvůli slabé rychlosti otáčení ale není na škodu Vylepšený otočný mechanismus nebo Turbodmychadlo.

Ze stroje mám smíšené pocity. Na jednu stranu je příjemným stíhačem, který neurazí ale ani nezazáří, protože i přes uvedené parametry mi nepřišel nějak extrémně přesný. Myslím že na své výkony je zbytečně drahým a jakousi horší verzi čínského protějšku WZ-120-1FT, která vyměnila pancíř a alfu za přesnost a mobilitu.


 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama