Článek 50TP prototyp „Polský bratranec“

50TP prototyp „Polský bratranec“

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

27. 11. 2023 08:00

Bratranec, asi tak by šel nazvat 50TP prototyp, který je velmi podobný sovětskému obj. 252U (Defender). Troufám si až říci že jsou stroje způsobem hraní identické, jenže Defender má o poznání více pancíře. Na druhou stranu má 50TP depresi, kterou Defender jaksi postrádá. 50TP původně vznikal jako polský pokus o vlastní těžký tank, výkonnostně srovnatelný s tehdejšími těžkými sovětskými tanky, zejména IS-3 . Celý nápad pocházel z hlavy kadeta Vojenské technické školy ve Varšavě jménem Tadeusz Tyszkiewicz. Asi je zbytečné debatovat, zda-li šlo o nápad z iniciativy jednoho člověka, či nějaký vážněji vnímaný projekt, a tak se vrátíme do hry.

Reklama

Jak jsem již zmínil, 50TP má depresi 10 stupňů (Defender má 6 stupňů). To mu v dává značnou výhodu na většině pozic. Poškození na výstřel je 440 hp. Základní muniec je tvořená střelami AP s průbojností 218 mm a rychlostí 1007 m/s. Sekundární munice jsou granáty APCR s penetrací 245 mm a rychlostí 1259 m/s. Nárůst průbojnosti není takový, a tak je možné stroj hrát za použití převážně základní munice AP (tím netvrdím, že je to vždy možné). Posledním typem jsou HEčka s poškozením 560 hp a penetrací 68 mm. Stroj si s sebou veze zásobu 35 kusů munice, za základního nabíjení 13,61 sekund. Disperze 0.38 a čas zaměření 2.88 vteřin jsou o něco lepší než u tanku Defender (Obj. 252U).

U čeho se chci pozastavit je pancíř. Ten je u tohoto stroje skutečně dobrý, hlavně v hull-down pozicích. Pancěřování věže zepředu 210 mm a korby 170 mm při úhlování šplhá do čísel 300 mm na věži a 250 mm u korby. To je samozřejmě za ideálních podmínek, které ne vždy nastanou. Na věži je taktéž poklop velitele, který lze probít. Další slabinou může být pozice řidiče, jež trčí v korbě dopředu. Při špatném úhlu se z tedy stává weakspotem.

Mobilita je pro tento stroj neznámé slovo, protože maximální rychlost 35 km/h při výkonu 14.3 koní na tunu (stroj má celkem 750 koní) a rychlost otáčení 39.6 stupňů za vteřinu dělá stroj na bojišti jaksi nemotorným, i když se nejedná o hodnoty nejhorší.

50TP se hraje jako Defender. Je velmi snadným na naučení a je schopný postavit se i strojům o tier výše. Nesmí se přecenit jeho přesnost, protože ta není společně s mobilitou silnou stránkou. Na blízký boj ale bohatě postačí. Je dobré stroj úhlovat tak, aby nepřátelé stříleli do pásu. Ten je schopný většinu poškození zastavit/vstřebat.

Posádka je složená ze čtyř členů a to velitele, který je zároveň radista, střelce, nabíječe a řidiče. Schopnosti je tedy snazší rozložit mezi jednotlivé členy posádky:

Velitel/RadistaBratři ve zbraniProstorová představivostOpravyPrůzkum
StřelecBratři ve zbraniJemné mířeníOpravyKanonýr
NabíječBratři ve zbraniIntuiceOpravyZoufalství
ŘidičBratři ve zbraniKlidná jízdaOpravyKrál bažin

Některé perky jako zoufalství nejsou zase tak nutné, ale mně v mnoha případech pomohl. Nakonec lze vycvičit i schopnosti jiné.

Jako vybavení používám Systém zvýšení pohyblivosti, Nabiják a Ventilaci, kterou dle potřeby prohazuji s Kalením. Lze dát přednost i Turbodmychadlu s Vertikálním stabilizátorem.

Stroj mohu doporučit každému, kdo hledá alternativu za tank Defender. Ze začátku může být prototyp frustrující hlavně (ne)přesností a kouzelným pancířem, který si občas hází kostkou, ale stroj obstojně vydělává kredity. Co se klanového hraní týče, potkal jsem jej pouze zřídka (asi to bude způsobeno slabou mobilitou).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama