War Thunder: Bitva v Dukelském průsmyku
i Zdroj: WoT.cz
Článek War Thunder: Bitva v Dukelském průsmyku

War Thunder: Bitva v Dukelském průsmyku

Excalibur.cz

Excalibur.cz

9. 9. 2015 16:00
Reklama

War Thunder se rozhodl výročí Bitvy v Dukelském průsmyku oslavit několika herními eventy, včetně misí a poměrně zajímavých odměn. Herní eventy se budou odehrávat na mapě Karpaty, která velmi vhodně doplňuje scenérii, ve které se skutečná bitva odehrávala.

Dukelský průsmyk se nachází na severovýchodě dnešního Slovenska – tento průsmyk v Karpatech propojuje zemi s polským územím. V průběhu dějin bylo toto místo vždy na hranici střetu kultur ze západní a východní Evropy. V roce 1944, během posledních měsíců 2. světové války se z něj stalo bitevní pole.

Po Slovenském národním povstání, které se odehrálo o několik dní dříve, rozkázal sovětský generál Koněv 1. ukrajinskému frontu započít Karpatsko-dukelskou operaci, která byla zaměřená na průlom v německo-maďarských liniích, které Karpatskou oblast bránily. Spolu se 4. ukrajinským frontem, kterému velel generál Petrov čítaly síly Sovětů přes 240 000 vojáků, 320 tanků a 1150 letadel.

Proti nim stál německý generál Heinrici v čele po něm pojmenované armádní skupiny. Ta byla složená z 1. pancéřové armády a 1. maďarské armády. Jejich celková síla čítala okolo 300 000 vojáků, 100 tanků a 450 letadel.

Jedna část Karpatsko-dukelské operace vedla k intenzívní bitvě v Dukelském průsmyku, kde se dobře opevněné síly Osy dokázaly urputně bránit postupujícím silám Rudé armády. Zarputilá obrana měla svůj důvod – území, o které se bojovalo, mělo nejen strategický význam pro německé válečné úsilí, ale bylo také významné pro jejich maďarského spojence, který toto území okolo Karpat anektoval po rozdělení Československa v roce 1938.

Nejznámější roli v této bitvě sehrála Kóta 534 (také nazývaná “krvavá kóta”), nacházející se nedaleko městečka Dukla – ta byla v průběhu bitvy střídavě zabraná více než dvacetkrát. Kvůli tuhému německému odporu proto trvalo Rudé armádě více než dva měsíce, než se jí podařilo prorazit takzvaný Karpatský les do hloubky pouhých třiceti kilometrů. Nakonec se ale síly Osy musely kvůli velkým ztrátám stáhnout – šest divizí včetně vybavení utrpělo těžké ztráty.
Ve výsledku vedlo toto malé, ale strategické sovětské vítězství k vytlačení německých sil z území Slovenska a tento den označuje vstup sovětských sil na Československé území.

Jeden z památníků

War Thunder: Bitva v Dukelském průsmyku
i Zdroj: WoT.cz

War Thunder se rozhodl tuto událost oslavit několika Eventy ve všech třech obtížnostech, které se budou odehrávat na mapě Karpaty

War Thunder: Bitva v Dukelském průsmyku
i Zdroj: WoT.cz

Více informací na forum.warthunder.com/index.php?/topic/265577-event-bitva-v-dukelském-průsmyku

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama