Výročí Elysejské smlouvy
i Zdroj: WoT.cz
Článek Výročí Elysejské smlouvy

Výročí Elysejské smlouvy

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

22. 1. 2024 10:00

Dne 22. ledna si západní Evropa připomíná výročí Elysejské smlouvy. Hráči budou mít možnosti pořídit si francouzsko-německé tanky jako A.P. AMX 30, M41 90 mm, Bret. panther a nebo Pz.Kpfw. B2 740. Co to ale vlastně ta Elysejská smlouva je?

Reklama

Elysejská smlouva je pakt uzavřený mezi Francií a Německem. Ukončila tak historii nešvarů a válek mezi dvěma odvěkými nepřáteli. Dohoda byla podepsána 22. ledna 1963. Vznikla tím takzvaná osa Paříž-Bonn, jejímž cílem bylo posílení evropského hospodářství, hledání společných zájmů a to jak v politice tak v kultuře. Smlovu podepsali německý kancléř Konrad Adenauer a francouzský prezident Charles de Gaulle. Pochopitelně zde byl ukryt i jiný poněkud temnější účel. Francie i Německo si začínali uvědomovat převahu vlivu Spojených států a Velké Británie v rozhodování NATO. Touto dohodou měla vzniknout protiváha v podobě dvou nejsilnějších evropských ekonomik. Samotný dokument vešel v platnost 2. července 1963.

Výročí Elysejské smlouvy
i Zdroj: WoT.cz

Samotný vznik ani pozdější uplatňování se neobešlo bez problémů. Samotný návrh přednesl německý kancléř de Gaullovi po společné bohoslužbě v remešské katedrále. Učinil tak první krok k překonání odvěkého znepřátelení. Německo však odmítlo postupovat jakýmikoliv kroky proti USA a tak se francouzský sen o protiváze rozpadl. Smlouva funguje dodnes a mezi zeměmi se nejedná pouze o hospodářskou výměnu. Každý rok si země vymění tisíce lidí za účelem vzdělávání, výzkumu i práce. I když se v minulosti země několikrát neshodly zejména na postupu v zemědělství, je Elysejská smlouva dodnes základním kamenem vztahů mezi Spolkovou republikou Německo a Francouzskou republikou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama