Trocha historie s WoT: Projekt TVP
i Zdroj: WoT.cz
Článek Trocha historie s WoT: Projekt TVP

Trocha historie s WoT: Projekt TVP

Prisma

Prisma

20. 2. 2018 12:00
Reklama

O samotném programu TVP (tank všeobecného použití) se začalo uvažovat už na konci roku 1945. Naše tankové síly tvořily tanky všech národů, které byly na konci války na našem území. Byly to Německé PzKpfw IV, britské tanky Cromwell a ruské T-34/85.

Trocha historie s WoT: Projekt TVP
i Zdroj: WoT.cz
Zdroj: http://www.playzone.cz/clanky/wot-ceskoslovenska-technika-aneb-tanky-naseho-puvodu-7-

Plánem Vojenského technického ústavu (VTÚ) bylo dokončit, do 5 let, vývoj nového tanku. Tento projekt měl nahradit všechny dosavadní tanky, které byly používány po skončení války. Dle zaslaných podmínek 1. Oddělením Hlavního štábu Vojenskému technickému ústavu z listopadu roku 1945 měl mít nový stroj hmotnost 30-33 tun, kanón ráže 85-105 mm (úvahy se týkaly německých protiletadlových kanónů ráže 88 mm a 105 mm), zásobu alespoň 80 granátů a pancéřování mezi 20-65 mm. Tank měl být poháněn naftovým motorem, který měl stroji umožnit jet rychlostí až 50 km/h. Posádku mělo tvořit 5 mužů.

V březnu následujícího roku byl 2. oddělením III. Odboru VTÚ představen návrh středního tanku v měřítku 1:50 a nesl označení „tank všeobecného použití“. Návrh sám o sobě byl směsí čtyř různých konstrukcí (československé, německé, britské a také sovětské). Uvažovaným dalším vybavením tanku byly například obranný granátomet, představné pletivové pancéřování, zadýmovací zařízení a zajímavostí je úvaha použití těžkého kulometu BESA (licence na tento kulomet byla před válkou prodána do Velké Británie a po celou válku ho používala na svých tancích, viz.tank Cruiser III) nebo těžkého kulometu ZB vz. 37.

Trocha historie s WoT: Projekt TVP
i Zdroj: WoT.cz
Zdroj: http://www.papercraftsquare.com/world-of-tanks-tvp-vtu-koncept-free-tank-paper-model-download.html

Vojenský technický ústav se s tímto návrhem obrátil na dva potenciální výrobce, kteří měli s výrobou tanků za první republiky velmi bohaté zkušenosti – na Škodu Plzeň a ČKD.

Prvním návrhem Škodových závodu byl projekt tanku pod označením T-40. Návrh tohoto tanku byl hotový v prosinci roku 1946 (výkres Am 39-p, dole). Měl mít hmotnost 40 tun a měl být vybaven dělem ráže 88 mm vz. 36N (jednalo se o německý kanón KwK 36). Dva roky poté byly upřesňovány různé parametry. I v ČKD simultánně probíhaly práce na vývoji, ale bohužel o tomto vývoji nejsou žádné podrobnější informace.

Trocha historie s WoT: Projekt TVP
i Zdroj: WoT.cz
Zdroj: https://warspot.ru/4909-chehoslovatskaya-alternativa-dlya-tridtsatchetvyorki

Oficiální požadavek od I. Oddělení Hlavního štábu na vývoj tanku byl vydán až v roce 1949. Firma Škoda na tomto projektu pracovala pod označení T 50 a projekt firmy ČKD nesl označení T 51. Kvůli urychlení prací na tomto projektu tanku byly oba sloučeny dohromady a projekt tak získal označení T 50/T 51.

Trocha historie s WoT: Projekt TVP
i Zdroj: WoT.cz
Zdroj: https://worldoftanks.eu/cs/news/history/skoda-tvp-t50_51-historical/

Podrobněji o každém ze zmíněných tanků najdete v následujících článcích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama