Studovat obal se vyplatí. Najdete na něm spoustu užitečných informací
i Zdroj: WoT.cz
Článek Studovat obal se vyplatí. Najdete na něm spoustu užitečných informací

Studovat obal se vyplatí. Najdete na něm spoustu užitečných informací

Komerční sdělení
27. 2. 2024 21:00

Ať už si jdete koupit potraviny, nebo spotřební zboží, jen málokdy pořídíte produkt bez obalu. Zejména u jídla máme často potřebu obalový materiál strhnout a vyhodit, aniž bychom ho detailněji zkoumali. Vězte ale, že je to škoda. Studování obalu vám totiž může přinést řadu důležitých zjištění – od informací o samotném výrobku až po správnou likvidaci odpadu díky recyklační značce uvedené na obalu.

Reklama

Co lze nalézt na obalu?

Pokud se zaměříte na obal detailněji, můžete z něj například vyčíst výživové, neboli nutriční hodnoty, které udávají množství obsažené energie a složení, dále pak zemi původu, informace o výrobci, prodejci či dovozci, dobu trvanlivosti, označení šarže či třeba doporučenou denní dávku.

Nepřehlédnutelný bývá také EAN, neboli European Article Number, jednoduše čárový kód. Ten bývá obvykle 13místný a složený z čísel, jež nesou řadu informací.
První dvě trojčíslí EAN kódu značí zemi, ve které je registrován výrobce zboží – pro Českou republiku je to 859, pro Slovensko 858, pro Polsko 590, pro Rakousko 900–919 a pro Německo 400–440.
Nepřesnost je však v tom, že pokud je například daný produkt balen v České republice, nemusí nést kód země výroby, ale může být označen kódem 859, který označuje naši republiku – i produkty původem z cizích zemí tak můžeme najít označené tak, jako by pocházely z ČR.

Pro třídění odpadu jsou důležité recyklační značky

Další důležitou součástí obalu jsou recyklační značky. Jejich úkolem je usnadnit spotřebitelům třídění odpadů, jakož i eliminovat případné možné budoucí komplikace související s nesprávnou likvidací.
Základem těchto recyklačních značek je trojúhelník složený ze tří šipek. Jejich použití stanovují předpisy, u nás zejména zákon o odpadech č. 185/2001 Sb. a zákon o obalech č. 477/2001 Sb. Nutné je však zohlednit také technickou normu ČSN 77 0052-2 vztahující se na obaly vyrobené z kovů, plastů a kombinovaných materiálů.

Recyklační značka je pak často doplněna o textové a/nebo číselné označení materiálu. Nejběžněji se můžete setkat s dělením dle materiálu, ze kterého je obal vyroben, pro papír se tedy používá zkratka PAP, pro sklo GL, pro hliníkový obal ALU, C pro kombinované odpady či PET pro plasty.

Jak vidíte, informací, které prozradí obal, je opravdu celá řada. Zkuste se proto při nákupu produktů více soustředit nejen na obsah, ale i na obal a zkoumejte, jaké informace vám sděluje. Může vám to usnadnit život…

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama