Spojenecké tanky v Rusku
i Zdroj: WoT.cz
Článek Spojenecké tanky v Rusku

Spojenecké tanky v Rusku

RedButcher

RedButcher

20. 4. 2017 15:00
Reklama

V rámci brouzdání po prémiových tancích a zjišťování, který stojí za to (Fury) a který stojí za prd (102 Rudy), jsem našel zajímavý prémiák na 5. tieru – Matildu IV mezi sovětskými tanky. Jelikož se v reálu jednalo o britské tanky, které se skutečně do Sovětského svazu dodávaly v rámci tzv. Lend Lease Actu, bylo na čase zjistit něco zajímavého o jejich historii.

Lend Lease Act neboli Zákon o půjčce a pronájmu nahradil předchozí zákony stanovující neutralitu USA. Tento zákon byl schválen 11. 3. 1941, jednalo se o poskytnutí vojenského materiálu a potravin zemím, jejíchž obrana byla označena za životně důležitou pro obranu USA.

Spojenecké tanky v Rusku
i Zdroj: WoT.cz

Princip byl takový, že američtí Spojenci obdrželi válečný materiál, který měli používat do jeho zničení v boji, či vrácení po válce. V praxi to bohužel tak nefungovalo, a po válce se prakticky nic nevrátilo. Díky tomu se stalo, že se na východní frontu dostaly Shermany, které zde získaly přezdívku krabička od sirek, kvůli problémovým motorům a také kvůli výše uvedené Matildě IV. Na tu se v tomto článku primárně zaměřím.

Spojenecké tanky v Rusku
i Zdroj: WoT.cz

Matildy obdrželi Sověti v prosinci 1941. Ti si u těchto tanků stěžovali na malou mobilitu, problémový kanón, který neměl potřebnou penetraci a použitelnou explozivní munici.  Z tohoto důvodu byl spuštěn projekt GAU (Glavnoye Artilleriskoye Upravleniye – Main Artillery Directorate), který měl vyřešit veškeré problémy s palebnou sílou tanku. Jedna Matilda byla přezbrojena 76mm ZiS-5 dělem, které bylo mimochodem i na KV-1. Jedna Matilda III byla modifikována dělem a usazením z KV-1 a podstoupila ještě tentýž měsíc zkoušky.

Spojenecké tanky v Rusku
i Zdroj: WoT.cz
Aufnahmen aus den Bereichen der Kesselschlacht am Charkow, Mai 1942, Nr. 26 = Panzersp‰hwagen mit Film-PK-Berichter

Celý projekt byl zastaven v lednu 1942, kvůli zvedající se produkci tanků T-34, KV-1 a kvůli příchodu tanku Matilda CS skrz arktické konvoje, udělali tento projekt nedůležitým. Jedná se tedy o jeden z dalších projektů, který byl primárně někde na papíře, ovšem zde je dokázáno, že se postavil alespoň jeden prototyp.

Jednotlivé prameny uvádí jiné počty, kolik se dostalo do SSSR tanků. Uvádí se cca 7000 kusů jako celkový počet, z toho typu 1386 M3 Lee a 4102 M4 Sherman. Kolik bylo Matild, to jsem bohužel nezjistil.

Spojenecké tanky v Rusku
i Zdroj: WoT.cz

A jak to bylo s těmito tanky a vyrovnáním dluhu po válce? Tanky a jiné vybavení se většinou nevracelo a odkupovaly je dané státy za zlomkovou hodnotu. Záleželo na tom, jestli stát přijal tzv. Marshallův plán. SSSR ho nepřijal a zadlužil se. Pravda je, že SSSR splatil část už za války – zlatem, diamanty, platinou a poskytováním leteckých základen na svém území pro americké bombardéry. O další splácení dluhu po válce se vedly dlouhé spory mezi USA a SSSR, kvůli nepřijetí Marshallova plánu.  Po dlouhých jednáních bylo v roce 1972 stanoveno, že SSSR má zaplatit 722 milionů dolarů za stroje použité i v mírových dobách. Ty však nebyly dodnes uhrazeny, po rozpadu SSSR veškerý dluh převzalo Rusko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama