Článek P.1000 Ratte - ocelový obr

P.1000 Ratte - ocelový obr

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

8. 2. 2024 17:00

Ratte, v překladu krysa, byl projekt monstrózního tanku připomínající spíše Warhammer universum než Druhou světovou válku. Jakou měl vůbec tento megalomanský projekt šanci na úspěch?

Reklama

Název Ratte byl vybrán stejně jako Maus kvůli co nejvyššímu utajení vývoje. V očích Hitlera měl Ratte stejně jako Maus a ostatní zázračné zbraně zvrátit průběh války. Vývoj jako takový měl na starost Edward Grotte, který ale doteď navrhoval jen ponorky. Možná i proto měla váha dosáhnou 1000 tun. Moderní konstruktéři však provedli výpočty a ty poukazují na fakt, že celá váha by dokonce oněch 1000 tun přesáhla (jen samotná věž vážila 380 tun). Návrh skončil na vůdcově stole 23. června 1942 a ten i přes totální nesmyslnost projektu objednal 1 kus. Hlavní výzbroj v podobě dvojice 280 mm děl by byla uvnitř modifikované věže z bitevních lodí třídy Scharnhorst. Ty mohly pálit granáty o váze 300 kg na vzdálenost 42 km. Sekundární výzbroj mělo tvořit stejné dělo, jaké měl Maus, a to 128 mm kanon. Dodnes není jasné, kde měl být umístěn, ale uchytily se dvě verze. V té první byl v přídi tanku, aby mohl likvidovat blízké cíle a nebylo třeba využívat monstrózních děl. V té druhé byl zase umístěn v samostatné věži na zádi tanku. Kromě nich měly na střeše tanku být umístěny i 20 mm protiletadlové flaky (pravděpodobně čtyřčata) a proti pěchotě měla posádka střeliště pro 15 mm kulomety MG 151/15. Pancéřování takové zrůdnosti by dosahovalo 360 mm (tolik měla obvyklá bitevní loď své doby) a pohon měly zajišťovat dva lodní dieselové agregáty MAN V12Z32/44 (dle některých dokumentací 8 agregátů Daimler-Benz MB 501). 

Podíváme-li se ale na stroj realisticky, mohl by se pohybovat jen po rovném a pevném terénu, nemohl by přejíždět mosty a navíc by bylo nemožné jej zamaskovat. Stal by se tak snadným cílem pro letectvo i dělostřelectvo. Odhadovaná rychlost by byla jen 20 km/h a to je taky spíše optimistický odhad. Albert Speer nakonec přerušil kompletaci v roce 1943, protože si naplno od začátku uvědomoval nesmyslnost celého projektu. Údajně byla dokončena hlavní věž. Poté stopa slábne, protože byla buď umístěna jako součást pobřežní ochrany v severním Německu, nebo sešrotována.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama