Našel se první sériový Tiger
i Zdroj: WoT.cz
Článek Našel se první sériový Tiger

Našel se první sériový Tiger

Excalibur.cz

Excalibur.cz

Reklama

Několik ruských archeologů, kteří kolem bývalého Leningradu, dnes opět Petrohradu, hledají pozůstatky těl vojáků, padlých při obléhání, aby je mohli řádně pohřbít, našli zbytky německého tanku. To by nebylo nic tak divného, na území Ruska musí být nenalezených německých tanků ještě spousta, ovšem tohle je tank velmi speciální, jde totiž o první sériově vyrobený Tiger s výrobním číslem 250001.

Historie tohoto konkrétního tanku je dobře zmapovaná, byl vyroben v květnu 1942 a poté testován na polygonu v Kummersdorfu (ano, na “tom” polygonu, kde byl zřejmě testován například i Maus). V rámci testů ujel tisíce kilometrů, aby byl po nezbytných opravách odeslán k jednotkám, obléhajícím Leningrad ještě se třemi dalšími stroji stejného typu. Všechny čtyři byly postupně vyřazeny z boje, tři ostatní Němci odtáhli a opravili, ale jeden zůstal v zemi nikoho mezi sovětskými a německými liniemi bez jakéhokoli zájmu ze strany sovětských jednotek. Je možné, že tank byl vyhozen do povětří a opuštěn, přičemž podle archeologů se “výbušninami nešetřilo”.

Předpokládá se, že nález prvního sériového Tigeru odpoví na několik otázek, které si historici dodnes kladli. Už teď se například ukazuje, že zatímco dodnes se věřilo, že první Tigery byly zbarveny klasickou německou panzergrau šedou barvou, části tohoto Tigeru už jsou nabarveny tmavě žlutou.

Zde je celá reportáž (v ruštině)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama