Jak se v Čechách parazituje na práci druhých
i Zdroj: WoT.cz
Článek Jak se v Čechách parazituje na práci druhých

Jak se v Čechách parazituje na práci druhých

Excalibur.cz

Excalibur.cz

Reklama

Když jsme s pár dalšími známými osobnostmi československé World of Tanks scény začali pracovat na projektu WoT.cz, cíl byl jasný: seskupit vše zajímavé, co by české a slovenské hráče mohlo zajímat, na jednom místě. Stáli jsme proto už od začátku před dilema, jaký obsah zvolit. Po dlouhém přemítání, vybírání a hádání se o smysl všeho, co má kolem World of Tanks nějakou informační hodnotu, jsme se shodli, že okruhy, jimž se budeme věnovat, budou čtyři:

– informace ze zákulisí vývoje World of Tanks
– videa recenzí, replayů a nějaké té srandy
– modifikace
– informace z online tankových dalších her (původně jen War Thunder, nově i Armored Warfare)

Mainstreamem měly být bezesporu informace ze zákulisí, které jsou zveřejňovány na spoustě zejména ruskojazyčných zdrojů. Jak známo, jejich anglickým agregátorem je web FTR, který provozuje Čech s přezdívkou Silentstalker. Protože většina z nás ví, co práce dá vytvořit web a zejména udržovat ho aktualizovaný (a FTR je v tomto oboru špička), dostal jsem od ostatních za úkol Silentstalkera kontaktovat a požádat ho o svolení, abychom jím agregovaný obsah mohli začít překládat, výhodou mi bylo, že se se Silentem znám osobně. Překlady z FTR do češtiny rozhodně nejsou nic zvláštního, není to nic, co bychom vymysleli, Silentovy články byly překládány už dávno na oficiálních fórech a řadě dalších webů.

Nicméně svolení jsme dostali (a bez něj bychom si to dělat nedovolili), takže jsme začali pracovat na webu. Nač to okecávat, kdo mě z nás zná osobně, ten tu story zná. S majitelem domény worldoftanks.cz (kterým překvapivě není Wargaming) jsme se nedohodli a proto zvídavé oko jednoho z nás upoutala doména “wot.cz”. Udělal jsem pro náš tým krátkou analýzu používání výrazu “wot” v českojazyčných vyhledávačích a s překvapením zjistil, že výraz “wot” je ještě vyhledávanější, než “world of tanks”. Žijeme holt v době zkracování. Majitelem domény byla společnost, která se právě obchodem s doménami zabývá, cena, na které jsme se ve finále dohodli, byla 1000€. A ano, platili jsme to z vlastní kapsy, stejně jako programátora, hosting, template, aby náš web aspoň trochu vypadal.

Na spolupráci jsme se domluvili s dalšími pár lidmi, například známým youtuberem Catfoodem a začali jsme vydávat články, videa, modifikace a komiksy. Všichni sice chodíme do práce, ale web děláme rádi a jak napovídají statistiky návštěvnosti po pouhém prvním měsíci, vám se naše práce líbí také.

O to víc nás překvapilo, kolik lidí není ještě v roce 2014 schopných přeložit poměrně jednoduché texty v angličtině, které jsou na FTR vydávány a radši je stylem CTRL+C / CTRL+V zkopíruje. Řešili jsme to za pouhý měsíc od spuštění webu už asi desetkrát, vždy jsme “autora” požádali, aby alespoň zdrojoval, jako my zdrojujeme FTR, když už se nás nezeptal. Možná se to zdá jako malichernost, ale překlady fakt nějaký čas zaberou. V současné době na webu pracují kromě mě další dva lidé. Bohužel shodou okolností nejsou oba na pár dní k dispozici, jeden je na dovolené a druhý je ve špitále se zlomenou nohou. A já i přesto, že doma ležím s angínou a vysokými horečkami, jsem jediný, kdo má jakýs takýs přístup k počítači a tak překládám, i když je mi blbě. Protože koho to kurva zajímá, žejo…

Klasické překlady samozřejmě neřeším, tím, že máme Silentstalkerův souhlas nemáme v žádném případě na překlady z jeho webu monopol a proto když někdo někde překládá také, zatleskáme a jdeme dál. Když už jsem ale poněkolikáté narazil na copypaste obsah z našeho webu, kde jsem poznal vlastní obraty, které v originálních článcích nejsou a dokoncevlastní gramatické chyby , jako vždy jsem napsal autorovi. Zdvořile (znáte mě) jsem mu vysvětlil, že nás to stojí spoustu času a peněz a když už se nenamáhá nás zeptat, ať alespoň zdrojuje. Čekal jsem přinejlepším omluvu, přinejhorším ignoraci. Čeho jsem se dočkal, to mě fakt zarazilo. Byli jsme obviněni, že to my krademe jeho obsah.
Ehh… Bylo to na jednom z neoficiálních fór a tak jsem napsal adminům, ať to prověří. Reakce? Nasrat. Nemáte důkazy a vůbec – už nám sem nelezte.

Když tedy důkazy, tak důkazy. WordPress chválabohu ukládá všechny verze článků, laskavý čtenář nechť si proto povšimne očíslovaných částí (proklikem otevřete v novém okně):

0 – datum “překladatelova” postu na neoficiálním fóru, překvapivě dva dny po článku na wot.cz
1 – věta, kterou “překladatel” za pomoci kouzla (ctrl+c/ctrl+v) “převzal” z článku na wot.cz
2 – posuvník, který ve WordPressu označuje úplně první verzi vydaného článku
3 – datum námi vydaného článku (překvapivě dva dny před “překladatelovým” postem na fóru)
4 – původní věta z našeho překladu

Jak se v Čechách parazituje na práci druhých
i Zdroj: WoT.cz

Jak se v Čechách parazituje na práci druhých
i Zdroj: WoT.cz

Jak vidíte, “překladatel” přeložil původní anglickou větu úplně stejně, jako my, dokonce se stejným trapným vtípkem (“unikly”) uvnitř věty a dokonce se stejným smajlíkem na jejím konci. Původní anglická věta zněla samozřejmě úplně jinak. V textu je pak řada dalších stejných obratů, které v originále nebyly a které jsme tam přidali až my v našem překladu. Stejně jako v dalších textech, které tenhle výtečník “přeložil“. Čili ano, zjevně jsme to my, kdo krademe od něj a zasloužíme pětadvacet na holou. Minimálně.

Seru na to někomu dělat mámu, mám svých starostí dost, proto když chcete krást obsah, kraďte ho a nemyslete na to, že nás to stojí spoustu času a úsilí a vás jen CTRL+C / CTRL+V. Pak se ale nedivte, když na vás veřejně ukážeme.

Jak se v Čechách parazituje na práci druhých
i Zdroj: WoT.cz

Všem ostatním přeju dobrou noc, jdu si vzít antibiotika a taky zalehnu. Ráno zase budu překládat a komentovat videa a pracovat na časopise … a zřejmě se hádat s dalšími dementy, jako je _Drunken_Hamster_ z neoficiálního fóra.

Good luck & have fun!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama