Hromadný protest na korejském serveru
i Zdroj: WoT.cz
Článek Hromadný protest na korejském serveru

Hromadný protest na korejském serveru

Excalibur.cz

Excalibur.cz

20. 12. 2015 19:00
Reklama

V Evropě se málo ví, že kromě evropského, amerického, ruského a celoasijského serveru, ještě existují čínský, který však Wargaming přímo neovládá, na který pouze prodal licenci, a separátní korejský, který funguje stejně, jako všechny ostatní. Právě v těchto dnech je v Jižní Koreji kolem World of Tanks nebývale živo a situace už došla tak daleko, že se proti politice společnosti Wargaming staví i místní komunitní celebrity.

O Korejské republice je známo, že MMO hry jsou tam národním sportem, jsou v zemi velmi populární. Oproti zažitým tradicím je komunita kolem World of Tanks poněkud starší, než jsou ostatní, většinou velmi mladé komunity. Jedním ze známých klanů je tam proto klan [PAPA] (v překladu něco jako “taťka”), který sdružuje starší hráče, povětšinou táty od rodin. Přestože je korejský tým Wargamingu velmi tvrdý, pokud jde o postihy nedovoleného chování ve hře, například používání nedovolených módů, typicky aimbotů, členové klanu PAPA “spravedlnosti” dlouhodobě unikají a to přesto, že jsou po celé korejské komunitě známí tím, že podobné módy používají, dávají je do svých modpacků a nikdy se tím ani netajili.

Zároveň byli členové klanu několikrát ostatními hráči zachyceni při podvádění během různých misí, naposledy byl natočen jeden z hráčů v průběhu mise na T-22sr, když v jedné bitvě v módu Nadvláda (kde respawnují tanky) nastřílel neuvěřitelných 160 000 DMG, což je zhruba 10x tolik, co nastřílí v bitvách tohoto módu nejlepší hráči.

Přesto nebyli členové klanu nikdy potrestáni, což dlouhodobě v korejské komunitě vyvolává hněv. Dokonce takový, že se jeden z hráčů sebral a osobně dojel do centrály korejského Wargamingu, aby tam celou věc probral se zodpovědnými osobami.

Neúspěšná návštěva
O své návštěvě sepsal na jeden z populárních korejských webů o WoT (a zároveň na Reddit) zprávu, ve které popisuje, jak neslavně jeho angažmá dopadlo. V centrále se dozvěděl, že tyto nepovolené módy byly banovány od května 2015, přičemž hráči klanu PAPA je používali zejména v dubnu. A přestože už v dubnu probíhalo banování, klanu PAPA se jako zázrakem vyhnulo s odůvodněním, že není prokázáno, že by členové klanu používali tento mód vědomě a se zlým úmyslem.

Stejnou argumentaci použili zaměstnanci WG na obranu klanu i v případě zjevně zmanipulované mise na T-22sr. I zde tvrdili, že nemohou posoudit, jestli byla mise zmanipulována záměrně a se zlým úmyslem a pokud tohle nevědí, tak nikoho nemohou zabanovat. Zároveň bylo hráči, který korejskou centrálu WG navštívil, doporučeno, aby příště neplýtval svým časem.

Komunita se rozhodla bránit
Samozřejmě, že toto vyjádření komunitu nejenže neuklidnilo, ale ještě více rozlítilo. Korejští hráči se proto rozhodli k akci. V současné době tak skoro každý korejský hráč a to včetně profesionálů, kteří hrají na vysoké úrovni už roky, demontrativně používá aimbot, tedy zakázanou modifikaci, která za vás sama zaměřuje na slabá místa tanků. Známí korejští streameři dokonce používají aimbot jako výraz nesouhlasu během svých streamů a celá kauza se tak ještě více vyhrotila.

Wargaming Korea zareagoval rychle, ale nečekaně. Hráče, kteří jako výraz nesouhlasu ostentativně porušovali používáním aimbotu pravidla, začal hromadně banovat a počty permabanů tak v Koreji raketově narůstají.

Důsledek celé přestřelky je jediný: Korejský server zažívá rychlý a hluboký odliv hráčů, který nebyl nikdy zaznamenán ani na žádném jiném serveru. Hru opouštějí tisíce a tisíce tankistů a věc se údajně začíná přetřásat i v Minsku.

A členové klanu PAPA, u kterých to všechno začalo? Ti nadále vesele používají svůj aimbot dál, jak je vidět na videu níže.

Zdroj:http://thearmoredpatrol.com/2015/12/18/korean-wot-players-all-use-aimbot-as-a-way-of-protesting/

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama