Článek Altay - osmanské dědictví

Altay - osmanské dědictví

Jakub Piotrovski

Jakub Piotrovski

27. 2. 2024 10:00

Poslední dobou se v souvislosti s politickou situací dostala do hledáčku i armáda Turecka. Ta je jednou z nejsilnějších v regionu a má dostatečně silný průmysl, aby si mohla dovolit vlastní vývoj tanku. Právě z něho vznikl stroj Altay. Ten by měl být páteří tureckých obrněných sil ještě dluhá léta.

Reklama

Vznik tohoto obrněnce si připsala firma OTOKAR. Vývoj započal v roce 2007 ve spolupráci s experty z Jižní Koreje, kteří vytvářeli korejský K2 Black Panther. Podvozek má 7 pojezdových kol, společně s hnacím i napínacím a kladkami. Pohon zajišťuje motor MTU o výkonu 1103 kW, využívající naftu. To dává stroji rychlost až 70 km/h a dojezd 500 km. Výzbrojí je 120 mm kanon s hladkým vývrtem a spřažený kulomet ráže 7.62 mm. Společnost nabízí i variantu s dálkově ovládaným kulometem ráže 12.7 mm na stropě. Oproti okolním zemím, které disponují převážně stroji s automatickým nabíjením, má Alatay stále pozici nabíječe. S ním jsou v tanku ještě velitel, řidič a střelec. K účinné palbě napomáhá i laserový dálkoměr a systém řízení palby. Ochranu posádce zajišťuje systém ASELSAN Akkor, který umí detekovat ozáření laserem a eliminovat blížící se protitankovou hlavici. Proti biologickým zbraním chrání osádku moderní filtroventilační systém. 

První prototyp byl veřejnosti představen v roce 2012 a Turecká armáda začala stroje přebírat v roce 2018, kdy je přednostně dostávaly prvosledové jednotky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama