Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz
Článek Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje

Komerční sdělení
27. 12. 2021 03:15

Chcete dům nebo byt pokrýt rychlou a nekompromisně zabezpečenou Wi-Fi s podporou pro 2,5Gb ethernet? Vyzkoušeli jsme TP-Link Archer AX90, který představuje špičku ve své třídě.

Reklama

Dnes již k internetu připojíte snad každé zařízení v domácnosti. Zcela běžně je to kromě mobilu a počítače také rádio, televize, konzole nebo set-top box. Při takto velkém počtu zařízení máte dvě možnosti. Koupit k základnímu routeru switch a složitě natahovat lokální síť, nebo si pořídit lepší zařízení, která pokryje všechny uživatele a elektroniku. Druhá možnost je samozřejmě mnohem přívětivější. Právě proto si dnes představíme technologiemi nabitý router Archer AX90 od TP-Linku.

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz

Archer AX90 je třípásmový gigabitový WiFi 6 router s podporou pro zabezpečení WPA3 protokolem, který umožňuje připojení přes 2,5Gb ethernet port. Nabízí tak opravdu špičkovou drátovou i bezdrátovou konektivitu. Samozřejmě jde ale i o chytré zařízení s možností nastavení pomocí webového rozhraní a mobilní aplikace.

Samotné úvodní nastavení routeru je hračka právě díky mobilní aplikaci Tether pro iOS a Android, která je k dispozici v češtině i slovenštině. Tether se bezdrátově spáruje s routerem, kde následně naleznete veškerá nastavení. Těch je opravdu velká řada. Hned tři pásma pro Wi-Fi lze upravit, přidělit jim jména, nastavit zabezpečení nebo je rozšířit o vysílání pro hosty. Návštěva si tak nemusí trapně říkat o heslo a jejich zařízení se připojí na oddělenou síť.

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz

Mezi další funkce routeru patří HomeShield. Jde o ochranu vaší lokální sítě a veškeré připojené elektroniky před nejnovějšími kybernetickými hrozbami. HomeShield umožňuje kompletní správu sítě, která odhalí veškeré slabiny v zabezpečení. Jde v podstatě o antivirus pro váš internetový domov. Zahrnuje také rodičovskou kontrolu, v rámci které lze blokovat nebezpečné stránky nebo nastavit denní limity připojení. Pokud trpíte na nekonečné scrollování sociálními sítěmi před spaním, jistě tuto funkci také oceníte.

Zabezpečení je obecně silnou stránkou routeru Archer AX90. Bezdrátový signál je totiž šifrován pomocí WPA3 standardu, který nahrazuje WPA2 z roku 2004. Uplynulých 17 let je v IT světě v podstatě věčnost, a proto není divu, že dochází k důležité obměně. WPA3 zesiluje ochranu proti útokům hrubou silou a vylepšuje systém pro přidávání Wi-Fi zařízení.

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz

Hlavní doménou routeru je ale zejména vysoká rychlost a kvalitní pokrytí. O to se stará osm souběžných datových proudu třípásmové Wi-Fi 6. Nadstandardní šířka pásma poskytuje mnohem vyšší rychlosti i signál. Tomu dopomáhá také osm výkonných antén s technologií Beamforming. TP-Link Archer AX90 v porovnání s prémiovým routerem od poskytovatele internetu nabídl o stovky megabitů  vyšší rychlosti a značně lepší dosah. Teoreticky si troufne až na 6,6 Gb/s.

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz

Routeru nedělaly problémy ani dvě nosné zdi a větší vzdálenost. Přes délku celého bytu jsme zaznamenali jen nízkou ztrátu na síle signálu, která se do rychlostí prakticky neprojevila. Ping byl naprosto stabilní. Archer AX90 tak dokázal vykouzlit Wi-Fi srovnatelnou s kabelovým připojením. Díky tomu i nároční uživatelé s gigabitovým internetem mohou zahodit kabely. Tento router je totiž spolehlivě nahradí.

Další klíčovou funkcí je OneMesh zajišťující flexibilní dosah Wi-Fi signálu v celé domácnosti. Díky routeru a dalším kompatibilním síťovým prvkům můžete vytvořit jednotnou síť, která bude mít dosah podle vašich potřeb. OneMesh eliminuje hluchá místa a dovede signál napříč větším domem i firemními prostory. Nastavení této sítě je přitom stále velmi jednoduché a efektivní díky jednomu řídícímu bodu ve vašem routeru. Můžete tak vytvořit například jednotnou Wi-Fi síť v rámci většího domu. Žádné složité nastavování sítě, přepínání Wi-Fi na telefonu a podobné obtíže vás nečekají.

Wi-Fi nad kabel? Router TP-Link Archer AX90 se tomu přibližuje
i Zdroj: WoT.cz

Třešničkou na dortu je pak přítomnost 2,5Gb/s ethernetu. Ten využijete například pro připojení síťového disku, ze kterého můžete streamovat například filmy do několika zařízení zároveň v opravdu vysoké kvalitě. Posloužit může i k napojení serveru, nebo třeba internetu. Tuto 2,5Gb/s přípojku totiž lze snadno nastavit jako WAN či LAN port. Možnosti jsou tedy prakticky neomezené.

TP-Link Archer AX90 nabízí i řadu dalších možností a nastavení, které lze upravovat v mobilní aplikaci Tether a na webu. Vše je přitom maximálně přehledné a rychlé, čemuž router vděčí díky osazení výkonným čtyřjádrovým procesorem. Router je k dispozici za 6 999 Kč, což je vzhledem k jeho možnostem velmi sympatická cenovka. Vzhledem k použití nejnovějších technologií jde navíc i o investici na dlouhé roky dopředu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama