Výsledky schůzky českých historiků s Jurijem Pašolokem ohledně československého stromu
i Zdroj: WoT.cz
Novinka Výsledky schůzky českých historiků s Jurijem Pašolokem ohledně československého stromu

Výsledky schůzky českých historiků s Jurijem Pašolokem ohledně československého stromu

Excalibur.cz

Excalibur.cz

2. 2. 2015 12:48
Reklama

Schůzka proběhla s dalšími kolegy Jurije Pašoloka, jejichž jméno není důležité, protože veřejně stejně v naší komunitě nepublikují. Samozřejmě byli účastni také zmínění čeští historici Jiří Tintěra a Vladimír Francev. Oba jsou v české komunitě známí, Francev se dá označit za živoucí legendu, jednoho ze zasloužilých členů “staré gardy” historiků, jako je například H. Doyle.
Schůzka probíhala v přátelském duchu, všichni si užili spoustu legrace a také zjistili něco o tom, jak to chodí ve Wargamingu.

Hlavní náplní samozřejmě bylo domluvení spolupráce dvou českých historiků s Wargamingem, přestože došlo i na další věci, například na to, jakým způsobem pracuje Richard “Challenger” Cutland. Ale o tom snad někdy příště, nás zajímá československý strom.

Původní informace byla, že J. Tintěra našel v archivech zcela nový tank, bohužel nebylo možné si jeho plány na flashce prohlédnout, protože Silentstalker u sebe neměl notebook. Problém také je, že tyto plány nelze jen tak zveřejnit, protože jejich objevitelem je p. Tintěra a proto ctíme pravidlo, že publikace je jeho výsadou. Je nicméně možné, že tento stroj se objeví v článku, který se připravuje na RU a EU portály a který by se našich tanků měl týkat. (Pokud by se to na EU neobjevilo, přineseme vám překlad z Ruska).

Dokumenty mluví o stroji, nazvaném T 40 (neplést si s československou verzí PzKpfw IV s názvem T-40/75). Jde o jednu z velmi raných variant tanku TVP se slušným pancířem, průměrnou mobilitou, vyzbrojenou krátkou 88mm, něčím podobným, jako měl Tiger. Existují dvě verze, jedna s mírně rozdílným podvozkem a vypadá to, že jde o velmi slušného kandidáta na premiový střední tier 6.

A teď to bude zajímavé. Když Silent přišel domů a na daný “nový” tank se podíval, zjistil, že už něco takového viděl, protože už o tom psal Martin Dubánek. Ten vydal tento obrázek jako svou verzi toho, jak tank mohl vypadat.

Výsledky schůzky českých historiků s Jurijem Pašolokem ohledně československého stromu
i Zdroj: WoT.cz

Ovšem Dubánek se v tomhle zmýlil. Nikdy nezmínil, že tento tank už měl vybraný kanón (nebo dva, ale oba prakticky stejné) a že jde o část programu TVP. V dřívějších článcích jsme tak díky tomu tento tank nazývali T 50. Šlo o reakci továrny Škoda na návrh TVP z dílny Vojenského technického ústavu a dá se říci, že to byl návrh horší než to, co vydal sám VTÚ.

Proto se i neoficiální návrh československého stromu mění z:

Premium tank: TVP Koncept
Tier 8: T 50
Tier 9: Pozdní verze T 50
Tier 10: T 50/51

na

Premium tank: T 40 (nejspíš tier 6)
Tier 8: TVP Koncept (kanóny 88mm L/74 and 105mm L/63)
Tier 9: T 50 (kanón 100mm)
Tier 10: T 50/51 (kanón 100mm s automatickým nabijákem)

A to už je něco. A ještě jako bonus – TVP Koncept původně měl mít dva mírně odlišné podvozky a dvě věže a to je také plus pro návrh stromu. Samozřejmě platí, že je problém na devítce, je ale možné jej obejít Pejčochovým návrhem TVP, u kterého známe rozměry podvozku a věž může být použita z TVP Koncept (nebo T 40), s topovou věží z T 50/51, nebo zvětšenou věží lehkého tanku T-17. Jak bylo psáno výše, byli bychom rádi, kdybychom toho mohli zveřejnit více, ale publikační právo patří p. Tintěrovi. Hlavní problém s československým premiákem byl nicméně zřejmě zdárně vyřešen.

Bádání bude pokračovat i nadále, je toho ještě hodně, co musí být zjištěno a rozkryto z archivů, je ještě mnoho nákresů, které musí být naskenovány a spousta další věcí, které se musí udělat. Ale věci jsou na dobré cestě.

Zdroj:http://ftr.wot-news.com/2015/02/02/meeting-yuri-pasholok-of-wg-czechoslovak-tree-and-other-stuff/ (kráceno)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama