Vojenské muzeum Lešany a Tankový den (čtenářský článek)
i Zdroj: WoT.cz
Článek Vojenské muzeum Lešany a Tankový den (čtenářský článek)

Vojenské muzeum Lešany a Tankový den (čtenářský článek)

Garrth

Garrth

3. 7. 2017 19:25
Reklama

Velká část z nás, kteří chodíme na tento web, se zajímá nejenom o zde uváděné hry, ale též o války, techniku a další věci, se kterými tyto hry souvisejí.

Pokusím se Vám zde přiblížit Vojenské muzeum v Lešanech a jednu z mnoha akcí, které zde během roku probíhají, a to Tankový den.
Nejprve několik základních informací:
– muzeum se nachází v bývalých kasárnách u obce Lešany nedaleko Benešova u Prahy
– otevřeno je od 9:30 do 17:30, o prázdninách kromě pondělí denně, v červnu a září o víkendech
– vstup je zdarma

O muzeu

Muzeum vzniklo v roce 1996 v prostoru bývalých kasáren, která zde vyrostla v období 2. světové války jako součást budovaného výcvikového prostou pro Waffen SS. Po válce byla kasárna požívána jako zajatecký tábor, tábor nucených prací, byli zde ubytováni uprchlíci řecké občanské války a na konci roku 1950 objekt převzala armáda a zřídila zde kasárna protitankového a později protiletadlového, dělostřeleckého a chemického vojska. V roce 1968 zde údajně byla jedna z posádek, která na přijíždějící “osvoboditele” namířila zbraně a odmítala je vpustit dál.

Muzeum se od svého založení značně rozrostlo především co se exponátů týče, v areálu se dnes nalézá množství expozic, rozčleněných do skupin podle období od roku 1890 nebo podle druhu zbraně.

Mezi nejzajímavější expozice patří období první a druhé světové války, “živá” ostravská operace, kde procházíte zákopem ve scéně této bitvy, rozsáhlý přístřešek doslova nacpaný tankovou technikou, dělostřelecká expozice a především polygon, na kterém během akcí probíhají ukázky bitev.

Asi nejzajímavějšími kousky, alespoň co se tankové techniky týče, jsou známá růžová IS-2, IS-3, různé tanky řady T-34, T-55, PzKpfw IV (snad ausf. H nebo J ), izraelská Merkava a kolekce Československé řady LT. Dále se v prostoru muzea nachází sbírka raketové, protiletadlové, ženijní a železniční techniky, maketa čs. bunkru vz.36, německý radar Würzburg, dětský tank a spousta dalších zajímavostí.

Tankový den

Již řadu let na konci prázdnin probíhá akce Tankový den.
Program začíná obvykle v 10:30, hodinu po otevření muzea, letos bude 2.9..
Během tankového dne se již tak velmi obsáhlá sbírka musea obohatí o spoustu další, často ze zahraničí přicházející, ale především funkční, techniky. Ta bývá umístěna na travnatých plochách v muzeu a velkou část si můžete osahat, případně si s hrdými majiteli, pokud mají zrovna čas, o technice pohovořit.

Tankový den se nese ve znamení přehlídek techniky a ukázek bojů především 2. světové války a nutno uznat, že zdejší ukázky již dávno překonaly akci Bahna, především celkovým pojetím a značnou originalitou.

Tradičně se jedná o ukázku bojů sovětů nebo spojenců, někdy společně, proti německým ozbrojeným silám, za bohaté účasti tanků, vozidel, dělostřelectva a symbolicky i letectva, to celé v prostoru polygonu, který již prošel několika změnami a na svou velikost poskytuje opravdu dobré podmínky pro divácký (a věřím že i herecký) zážitek.

Tento den se muzeum promění doslova v mraveniště, bývá zde opravdu velké množství návštěvníků, proto pokud si chcete prohlédnout především vystavené sbírky, doporučuji návštěvu jiný den.

Pokud se rozhodnete Tankový den navštívit, příliš nedoporučuji cestu autem. Před areálem je sice zřízeno velké parkoviště na poli, avšak i bez deště zde dochází k významným dopravním komplikacím a kolona k muzeu bývá dlouhá přes kilometr. Pokud zaprší, připomíná doprava situaci Wehrmachtu před Moskvou.
Osobně doporučuji jízdu vlakem do stanice Krhanice – nejlépe tzv. Posázavským motoráčkem, který Vás z Prahy doveze historickým vlakem malebnou krajinou na dohled od muzea. Tento vlak je provozován soukromým dopravcem, proto si jízdenku kupte až ve vlaku, klasickou ČD vám neuznají!

Z některých měst na tuto akci též jezdí zájezdové autobusy, většinou organizované fanoušky, tak se nebojte zeptat ve svém okolí. Takže neváhejte, návštěva rozhodně stojí za to.

Zdroje:
http://www.vhu.cz/muzea/zakladni-informace-o-vtm-lesany/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vojenské_technické_muzeum_Lešany
a samozřejmě mé osobní zážitky a záběry ?

pro Excalibur.cz: radekoskar
Dlouholetý hráč vojenských a strategických her, wot a wows rajče a vojensko-historický fanda.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama