Číňané kopírují Wargaming, vykradli WoT a WoWs
i Zdroj: WoT.cz
Novinka Číňané kopírují Wargaming, vykradli WoT a WoWs

Číňané kopírují Wargaming, vykradli WoT a WoWs

mlejto

mlejto

4. 11. 2016 10:00
Reklama

Pokud Čína něco opravdu umí, je to určitě důkladné kopírování již existujících produktů, a to za poloviční náklady. To platí zejména u technologií. Videoherní průmysl není tedy žádnou výjimkou. 

Ve šlépějích tamější tradice se vydala i čínská herní společnost ChangYou. Koncem roku 2012, kdy MMO World of Tanks slavilo velké úspěchy, světlo světa spatřila první nám známá tanková obdoba jménem Project Tank.

O necelý rok později se jasně inspirované dílo dostalo i k nám – na Západ. Hráčská komunita si vzápětí začala všímat až přehnané podobnosti právě s World of Tanks (WoT). Netrvalo dlouho a všimli si i jí i vývojáři WoT. Ti vzápětí podnikli první právní kroky. 

Na ChangYou podali žalobu pro porušení autorských práv, prý nešlo o inspiraci, ale o pouhé vykradení jejich konceptu. Od soudního procesu uběhly již tři roky a oficiální verdikt není dosud veřejně znám (pokud ovšem stále neprobíhá). Díky změnám, které se v průběhu těchto let udály, se však dá odhadovat, co se zhruba stalo.

Po Project Tank se mezitím slehla zem. Hra jako samotná ale nezmizela, změnila totiž pouze jméno a zázemí. Nyní je známá jako Ground War: Tanks a je pod záštitou evropského vydavatele GameBox.

Plagiát už nenaleznete v portfoliu ChangYou. Je k mání pouze na Západě a v Rusku, kde jej poskytuje vydavatel Mail.ru. Člověk by si pak mohl naivně myslet, že když Číňané odstranili ze svého rejstříku Project Tank, že se třeba ponaučili a budou tvořit vlastní hry. Nicméně opak se stal pravdou.

Začátkem roku 2015 ze stejné čínské dílny vzešel Steel Ocean, opět podobný titul další hře od Wargamingu. Tentokrát šlo o obdobu na námořní MMO World of Warships, kterou u nás vydává přímo Changyou.com Limited.

Obě hry však provází různorodé názory. Někteří tvrdí, že to jsou pouhé osekané vykrádačky, zatímco jiní zas říkají, že jde o sofistikovanější tituly, které nabízí více možností než jejich předloha. Jaký názor na toto téma máte vy? Podělte se o něj s námi v komentářích.

Ground War: Tanks seženete na subdoméně společnosti GameBox a Steel Ocean je k mání přímo na platformě Steam. Oba tituly jsou free-to-play.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama