Československé tanky ve World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz
Novinka Československé tanky ve World of Tanks

Československé tanky ve World of Tanks

Excalibur.cz

Excalibur.cz

3. 10. 2014 15:09
Reklama

Jak asi víte, jedním jednou z větví připravovaného evropského stromu tanků ve World of Tanks jsou i československé stroje. Strom by měl přijít někdy v roce 2015, nicméně práce členů naší komunity (zejména Silentstalkera a Tuccyho) na možné podobě větve začaly už mnohem dříve. Co už teď můžeme o evropském stromu říci?

– evropský strom bude, už to není o tom zda, ale kdy
– evropský strom bude obsahovat několik národních vývojových větví (bude se muset řešit problém s různými národnostmi posádek, jak to bude vyřešeno ještě není jasné)
– jedna z větví (možná i více) evropského stromu bude československá
– vývojáři se budou chtít vyhnout kopiím současných tanků

Členové české komunity, kteří na čs. větvi neoficiálně pracovali, ji rozdělili do tří tradičních okruhů

– standardní tanky (československé projekty, nebo koupené zahraniční stroje, používané československou armádou)
– premium tanky (prototypy nebo existující tanky s různými modifikacemi)
– cizí nebo kořistní tanky (neupravené cizí stroje, převzaté z cizích armád, těchto strojů se zřejmě nedočkáme)

Československé tanky ve World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Linie středních tanků:
Hlavní linie středních tanků (mohlo by jich být více, tato je hlavní a měla by být první) končí tankem TVP. Ten má tyto charakteristiky:

TVP:
Věž: 112/84/84 mm (kolem kanónu mantlet 306mm, jinak 93mm)
Horní přední část podvozku: 93mm sklopená v 30°, efektivně 186mm
Spodní přední část podvozku: 84mm sklopená ve 45°, efektivně 119mm
Boky podvozku: 75mm
Hmotnost: 40 tun
Motor: 1000hp V16 AHK/AXK diesel (25 hp/t)
Maximální rychlost: 60 km/h
Kanón: 100mm AK1 automaticky nabííjený

Je na výběr několik různých kanónů, z nichž všechny by měly umět střílet i ruskou munici, dalo by se tady říci, že tank se bude ve hře chovat jako ruský, jen s automatickým nabíjením. Takto nějak jej ztvárnilů 3D grafik Giganaut.

Československé tanky ve World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Jak vidíte na číslech, tento projekt mohl ústit ve velmi zajímavý tank. Ne tak rychlý jako BatChat, ale zase má alespoň trochu pancíř. Program odstartoval brzy po válce, takže tier 8 a 9 ve World of Tanks by mohly být československé poválečné projekty středních tanků, vedoucích k TVP (jeden od firmy Škoda, jeden od firmy Praga). Na výběr, jak jsem psal výše, je více děl, například i německá 88mm, ranný návrh tohoto projektu by mohl být tier 8, například premiový, protože kromě Československa a Švédska do evropského stromu zřejmě nikdo nemůže osmičkovým premiákem přispět.

Zbytek linie je jasný, všechno se točí kolem LT-35 a LT-38. Střední tank ST-39 byl vybrán pro návrh naší větve jednoduše proto, že jeho možný konkurent, Š-IIc (T-21) je velmi podobný jeho maďarské variantě “Turán”. T-24 je jasný kandidát na tier 5 a T-25 (současný německý premium tank) s náležitým upravením na tier 6 (75mm kanón na T-25 měl zásobník s automatickým nabíjením). Tier 7 by mohla být T-34/85, upravená slovenskou firmou Konštrukta (dvě nové věže, 100mm kanón a možná i automatický nabiják).

A co tam dělají T-34/76 a T-34/85? Tato tanky jsou sice klony, ale byly historicky pro náš tankový vývoj důležité, protože s nimi Čechoslováci bojovali za války a mohly by se proto objevit v módu Historické bitvy. množná by z nich mohly být premium tanky. Škoda Š-IIc (T-21) je pak předělem mezi naší a maďarskou větví přes T-12 (která vznikla vývojem LT-35 s lepším kanónem). Celá tato část větve je samozřejmě postradatelná, nicméně důvody pro její zavedení jsou.

Linie lehkých tanků:
Tato linie je jasná. Tier 2 a 3 byly masově vyráběné. Tier 4 je problematičtější (poválečný vývoj T-15 se sklopeným pancířem), tiery 5 a 6 jsou poměrně atraktivní lehké tanky se 47mm a 75mm zásobníky. Toto je například TNH 57/900 (57mm kanón s nabijákem na podvozku TNH se silnějším motorem).

Československé tanky ve World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Jak vidíte, tank vypadá krásně. Dále tu máme možný lehký tier 7, se kterým jsou ale trochu potíže a není jisté, zda na tento tier pasuje. Návrh byl vzít Hetzer, dát do něj mnohem silnější motor, dobrou optiku a používat ho jako scouta (ve hře něco jako E-25).

Linie stíhačů tanků
Není ještě jasno, jestli stíhače v evropském stromu budou a pokud, tak to jistě nebude hned tak. Vypadá to, že jedinými dvěma zeměmi, které by byly schopné dát dohromady TD linii je Československo a Švédsko, vše však bude založeno jen na projektech, máloco bylo skutečně vyrobeno. Tiery 2 a 3 jsou historické a důležité (alespoň jeden bojoval v Jugoslávii), tier 4 je Jagdpanzer 38 (“Hetzer”) s poválečnými úpravami pro export – větší kanóny, ale horší motor. Další projekty už jsou čistě papírové, založené na dalším vývoji podvozku T-17, jsou tedy velmi lehké a rychlé (jako byl Hellcat). SD-100 je licenční SU-100 s rozdílnými kanóny (možná s nabijákem). ShK Panther je něco jako Waffenträger Panther (88mm nebo 152mm kanóny), ty byly údajně dva vyrobeny a testovány. Jako top tiery tu jsou stíhače, založené na podvozku TVP, tier 10 je něco jako Hellcat, ale se 152mm kanónem (ano, tento projekt opravdu existoval).

Linie dělostřelectva
Stejně jako u stíhačů jsou jedinými zeměmi, schopnými vytvořit celou linii Československo a Švédsko. Jak se ale dá předpokládat, evropská dělostřelecká větev má naprosto minimální prioritu, proto není pravděpodobné, že se v dohledné době po implementaci evropského stromu objeví, pokud vůbec.

Premium tanky
Pod čarou vlevo jsou premiáky, jak vidíte, jsou zastoupeny všechny třídy. U těžkých tanků máme tier 2 a 3 a dva testovací kusy existujících tanků – Tiger I se 75mm kanónem A18 s nabijákem a Tiger II s dlouhým kanónem 17pdr (76,2mm), to by mohla být premium osmička. Obě existovaly.
U středních tanků je toho více, T-40/75 je československá verze PzKpfw IV (vyráběna z dílů pro několik různých verzí, po válce byly exportovány například do Sýrie, kde se zúčastnily několika válek s Izraelem). Pak tam máme “Atypický tank Tatra”, to je opravdu ujetý projekt a T-23M, jakožto hlubokou modernizaci T-21 (Turán), to by mohl být tier 4. A pak zmíněné TVP s 88mm kanónem. Lehké tanky jsou většinou lowtiery, stejně tak stíhače. Za zmínku stojí SD-75/40, československá verze StuG III se sovětským 85mm kanónem D-5T, VOSS I s kanónem 75mm na podvozku T-21 a VOSS II se stejným podvozkem, ale 150mm houfnicí (mohlo by být i dělostřelectvo).

Klony existujících tanků
A nakonec klony. Ty by nemusely být implementovány, nicméně mohly by být použitelné, jak je uvedeno výše, do historických bitev, pokud do nich WG s evropskými národy počítá. Jejich jména většinou napoví:

– T-42/75 je Panther
– SD-85 je SU-85
– ST-II je Marder III
– TSD-152 je ISU-152
– SD-76/42 je SU-76M

Takže takhle to s námi vypadá, tohle je vyčerpávající výčet toho, co můžeme do World of Tanks nabídnout. Minimálně medka vysokých tierů jsou zajímavá a pokud by se dostala do hry, jistě by bylo hodně lidí spokojeno. Některé stroje jsou jen papírové návrhy, ale těch je ve hře už tolik, že pár navíc nikoho nezabije.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama