Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz
Článek Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks

lord_of_lemra_CZ

lord_of_lemra_CZ

17. 4. 2017 13:00
Reklama

WG Chicago se snaží dělat hru trošku odlišným způsobem než WG na PC. Máme zde několik bodů, kde je popsáno, čím se tato společnost snaží být unikátní.

WGPo většinu života konzolového WoT jsme následovali naší PC verzi, alespoň z hlediska obsahu. Vydávali jsme nové tankové linie stejně jako na PC.

Tanky byly přesunuty, přejmenovány nebo přeskupeni tak, aby linie byly stejné jako na PC, ačkoliv zde bylo několik vylepšení. Aufk. Panther byl udělán jako premium. Pro ty, kteří ho měli v garáži, byl přidán nový tank SPC.1C, u KV-85 s 122 mm dělem zůstala stejná rychlost střelby, jako byla na KV-1S, když byla ještě tier 6 a mnoho dalších věcí.

Motto pro World of Tanks na konzole je: ‚jsme a vždy jsme byli zcela oddělená hra‘. Hráčská komunita je jiná, hardware má své unikátní limity a je zde mnoho dalších zlepšení. Získávání kreditů bylo zrychleno a zrychlen byl i výcvik posádky.

„Unikátní“ přístup k balancování

Příkladem bude ohlášení, že Grill 15 přijde na konzole. Všichni se těšili, až bude nejvíce „toxic“ stroj ve hře nahrazen. Poté jsme dostali nové zprávy o tom, že Grill 15 bude sdílet místo s Waffentragerem E 100 na tieru X. Odezva se mohla očekávat, někteří byli pobouřeni, někteří toto rozhodnutí bránili. WG bránilo toto rozhodnutí tím, že nechce jen tak zahodit tento oblíbený stroj.

Poté byly oznámeny statistiky pro tank Grille 15, úplně identické jako na PC. Stejná alpha 750 poškození. Stejná rychlost střelby 3,64 za minutu.

Grill nedostal ani trochu pozornosti od komunity. Je to 150 mm dělo s alpha poškozením 750, které přichází mezi TD, která nedostala nerf alpha poškození. Včetně Focha 155, který má stále alpha poškození 850. Po uvolnění Grilla 15 do hry se spekulovalo, že bude mít alpha poškození 817, jelikož toto ukazoval module viewer.

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Rok předtím byl do hry přidán FV4005, který měl 400 m dohled. O rok později byl tento dohled konečně nerfnut. Ale stále zde jsou nenerfnuté stroje jako například. Waffentrager E-100 s 6 náboji v zásobníku, nebo FV215b 183 s nenerflou mobilitou a penetrací u nábojů HESH.

Takže tedy teď tu máme Grille 15, který přichází do hry proti těmhle strojům, a dokonce i proti Waffentragerovi Pz. IV, který má o 20 m větší dohled. Bude to fungovat špatně? Možná ne. Jde o to, že Wargaming ji odmítl správně vybalancovat.

Samozřejmě že zde najdeme i stroje, které nepotřebují rebalancovat z PC verze. Příkladem může být STA-2, které se dostalo do hry (po testování) se skoro stejnými statistikami jako na PC.

Výsledkem této kopírovací metody balancování tanků vede k nepořádku ve hře. PC hráči, kteří přešli na konzoli vám můžou dokázat, že pasivní spotting za chvíli přijde i na konzole. To vytvořilo drsné prostředí pro cokoli, co nemá ani pancíř ani moc velké alpha poškození, zejména lehké tanky.

„Unikátní“ přístup k herním mechanikám

Něco, co může být vázané k balancování hry, změny v základních mechanikách je něco, co lze zaznamenat dokonce u zcela obyčejných hráčů. Před konzolovým updatem 3.5 vývojáři z WG Chicago si mysleli, že jsou už kousek od zavedení vylepšené fyziky do hry, ale kreativní ředitel TJ Wagner stanovil, že to je i přes všechny výhody „nejhloupější funkce vůbec“. Pokud jste konzolový hráč víte, že bez ohledu na stanoviska, Wargaming s touto aktualizací přišel. Není to poprvé, co se něco takového stalo.

WG: „Musíme aktualizovat verzi serveru, aby byla stejná jako na PC“. Nejvíce nechápavé je to, jak se může WoT na konzolích považovat za samostatnou hru, když je tak vázaná k verzi na PC? Když nemají ani nezávislost rozhodnout, které změny v mechanikách hry prosadí. Jenom čas ukáže, jestli to také skončí za těchto okolností se změnami v dělostřelectvu v updatu 9.18.“

„Unikátní“ přístup k obsahu

Další do očí bijící věc je, že se WG Chicago snaží distancovat od klíčových prvků PC hry. Mám rád vývojářské práce s unikátním maskováním pro prémiové tanky, ale stále tu zůstává otázka: Proč? Proč po tolika vyžádání přišly premium tanky s maskováním, za který platíme reálné peníze?

Jedním z prvních příkladů a možná nejvíce znepokojujících je Cromwell Knight. Celé měsíce konzolová komunita jevila zájem o berlínské trio, zejména o Cromwell B. Po měsících jsme slyšeli, že dostaneme prémiového Cromwella. Neměl to být Cromwell B. To, co dostali, byla tahle věc:

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Nikdo o něj nežádal. Ani jeden hráč nechtěl Cromwella v obřím „Union Jack“ maskování. Máme zde úryvek z Twitch Q&A:

Otázka: Dostaneme někdy Cromwella B?
  • TJ: Máme ve hře už mnoho Cromwellů, takže tento nápad dám do TBD seznamu.

Kompletní ignorování daných komunitních požadavků kvůli „unikátnímu“ požitku ze hry. Oba z nejnovějších premium Cromwellů (z nichž jeden je tier 6 lehký tank) byly nápady konzolových vývojářů z WG Chicago. To samé se opakovalo při každém vydání prémiového maskování od června 2016. Premium tank nemůže být vypuštěn, ale potřebuje exkluzivní maskování od WG Chicago.

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

I poté, co komunita vyjádřila, že nemá zájem, nebo že úplně nesnáší kamufláže, za které se musí platit plnou cenou. Dokonce i pokusy o „historicky založený obsah“ mají hojný výskyt chyb. Jako největší příklad bude Tiger 131, možná jeden z nejznámějších tanků na světě. Wargaming se ani neobtěžoval se podívat na obrovské množství referenčního materiálu, aby z toho udělali správný model:

Jeden z nejvíce fotografovaných tanků na světě. Dalším příkladem zde může být pokus o zavedení „německy zabraného KV-1“, kde vám většina na to řekne něco v tomto duchu:

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

KV-1 s německým 75 mm dělem a velitelskou kopulkou. Vypadá hezky, jedinečně, i myšlenka nabarvit tank na německé barvy bylo v rámci WG možností, jak se ukázalo u T-34-88.

Poté jsme dostali Reskin KV-1 z technologického stromu s nehistorickou výzbrojí, přestože na fotografiích jasně ukazují výzbroj:

Celkový pohled na konzolovou verzi World of Tanks
i Zdroj: WoT.cz

Přesto přiznávají, že změnili zbraň. Úplně bezdůvodně.

Vzhledem k tomuto zcela lhostejnému vztahu k historii si hráč bude přát, aby zde byly jedinečné technologické stromy.

Otázka: Někteří hráči navrhli přidat italské tanky do ostatních technologických stromů.
  • TJ: Ano, viděl jsem to. Myslím si, že je to opravdu dobrý nápad.
Otázka: Mohlo by to italskému technologickému stromu otevřít dveře?
  • TJ: Možná. Pokud PC verze přidá italský strom do hry, můžeme ho přidat spolu s nimi.

Takže místo toho, aby se snažili přidat opravdu něco unikátního, raději čekají na PC verzi, až vydá nějaký technologický strom, aby jej mohli „kopírovací“ metodou přidat do hry.

Takže ve zkratce mají samostatnou a „unikátní“ hru, která je závislá na svém počítačovém bratrovi. Spíše než používat jejich svobodu vyvážením a zdokonalením hry na jejich hardware a komunitu, raději kopírovací metodou přidávají další tanky se stejnými statistikami jako na PC. Místo toho, aby využili plně svou volnost, raději nám dávají premium tanky, které jsou statistikami úplně stejné, akorát mají jiný vzhled. Ještě horší je brát nápad tanku, který je už dlouho požadovaný na PC, jenom proto, aby vypadali lépe než jejich mateřská společnost (tímto odkazuji na Chieftain).

Konzolová World of Tanks není jedinečná nebo zcela oddělená od svého PC bratra. I World of Tanks Blitz je unikátnější. Blitz má své vlastní problémy, ale jeho obsah i herní prvky jdou alespoň trochu více na míru své komunitě, například s menšími mapami i týmy, které vedou k rychlejším bojům pro mobilní uživatele na cestách. V nejlepším případě zde máme překreslenou PC verzi hry na konzolích. Ještě horší je, že kamufláže jsou zde používány na to, aby premium tank měl vyšší cenu.

Je to škoda, protože opravdu vášnivý tým by mohl využít svobodu býti na nové platformě a vytvořit tak skutečně skvělou hru. Místo toho WG akorát kopíruje nově přidaný obsah z PC verze. Zkušení hráči opustí tímto aktivní komunitu a radši půjdou hrát něco jiného. Jak dlouho to bude trvat? Pouze čas ukáže. Možná že mizící počet platících hráčů minimalizuje přístup k vývoji. Pro mnohé z nás je to zklamání.

lord_of_lemra_CZ: Je velice zajímavé, jak WG dokáže pomalu potápět hru. Tímhle přístupem to dopadne jako známé World of Tanks Generals, které už od 15. dubna 2017 neexistuje. Ukáže jen čas, jestli se WG vzchopí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama